Diagnose
De huisarts of de assistente zal je vragen om een potje urine in te leveren op de praktijk. De huisarts onderzoekt de urine en kan direct vaststellen of het inderdaad om een blaasontsteking gaat. Soms kan je wachten op de uitslag, soms wordt je zo snel mogelijk gebeld met de uitslag. Als je vaak een blaasontsteking hebt, of als je zwanger bent, dan wordt er soms ook nog een kweek gemaakt in het laboratorium. De kweek toont aan welke bacterie de ontsteking veroorzaakt en welk medicijn daar goed tegen helpt. De uitslag van de kweek is binnen een week bekend.
Behandeling
Een beginnende blaasontsteking kan vanzelf over gaan, maar niet altijd. Meestal krijg je een antibiotica kuurtje om de bacteriën te bestrijden. Dan kan de ontsteking snel genezen. Ook is er dan minder kans dat de ontsteking zich uitbreidt naar het nierbekken. Maak de kuur altijd af, ook al heb je geen klachten meer. Anders kunnen bacteriën in de blaas achterblijven en opnieuw een ontsteking veroorzaken.
Wat kun je verder doen
Zoals eerder gezegd is het belangrijk om goed uit te plassen. Als je denkt dat je klaar bent met plassen, moet je nog even blijven zitten. Ga wat heen en weer wiebelen, van voor naar achter en van links naar rechts. Je zult zien dat je nog wat druppels urine verliest. Probeer het plassen niet op te houden, maar ga gewoon naar het toilet zodra je de aandrang voelt. Soms kan je een beginnende blaasontsteking tegenhouden. Drink dan extra veel, het liefst cranberry sap. Dit sap zou een stof bevatten die het vastplakken van bacteriën aan de blaaswand tegengaat. Appelsap is een goed alternatief. Wacht niet te lang met het 'wegdrinken' van een (mogelijke) blaasontsteking. Juist als je zwanger bent, is het belangrijk om toch zo snel mogelijk met en beetje urine naar de huisarts te gaan.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics