In bepaalde omstandigheden kan je je kleintje niet (altijd) live voeden. Als je gaat werken bijvoorbeeld. Of wanneer je kindje te vroeg geboren is en nog geen voldoende zuigreflex heeft om (alle) voedingen aan de borst te drinken.
Drinkt je babytje niet (altijd) live aan de borst, dan zal je moeten gaan kolven. Om je melkproductie op peil te houden enerzijds. En om voldoende voedingen te verzamelen om je kindje toch jouw melk te laten drinken, op de momenten dat het niet live aan de borst kan, anderzijds.
Drinkt je babytje niet of nauwelijks aan de borst en moet je (bijna) alle voedingen afkolven, neem dan contact op met een lactatiekundige. Zij kan je goede tips geven over hoe en hoe vaak kolven, en met welk kolfapparaat.
Ga je maar af en toe kolven en geef je de meeste voedingen gewoon live, dan staan hieronder enkele handige tips.
Wanneer zijn de beste kolfmomenten? - ’s Ochtends, vlak na de eerste voeding. Dan zit er nog een “extraatje” melk in je borsten dat ’s nachts wel aangemaakt is, maar niet opgedronken. Omdat er wat langer tussen twee voedingen zat.
- ’s Avonds voordat je gaat slapen. Omdat je kleintje, als het al wat doorslaapt, de eerste uren normaalgezien niet komt voor een voeding.
- Vlak na elke voeding. Veel kolfopbrengst zal je dan allicht niet hebben. Maar kolven vlak na de voedingen is wel een goed middeltje om je melkproductie op te krikken. Gooi je alle kolfbodempjes van die dag 's avonds bij elkaar, dan heb je waarschijnlijk toch nog een mooie hoeveelheid bij elkaar gespaard. Zonder dat je kleintje veel last ondervonden heeft van die extra kolfbeurten.
- Een vast kolfmoment invoeren waarop je dagelijks kolft op hetzelfde tijdstip. Je borsten gaan dat dan als een extra voeding beschouwen. En automatisch melk aanmaken tegen dat kolfmoment.
Lukt het kolven niet goed? 1. Ga in een rustige, verwarmde ruimte zitten. Ergens waar je niet gestoord wordt.
2. Neem een warme douche of leg een warm kersenpitkussentje op je borsten voordat je gaat kolven.
3. Neem er enkele foto's of een gedragen shirtje van je kleintje bij. Of bekijk een schattig filmpje van je kindje op je mobiele telefoon. Denken aan je kleintje doet de melk beter stromen.
4. Masseer voorzichtig je borsten voordat je gaat kolven. Bijvoorbeeld door met je vingers grote draaiende bewegingen te maken over de borst. Start aan de buitenkant. En werk spiraalsgewijs richting tepel, door steeds je vingers even te verplaatsen.
5. Streel je borsten van boven naar beneden, richting tepel.
6. Rol je tepel tussen je vingers heen en weer. Stimulatie van de tepel doet de melk beter stromen.
7. Buig voorover vooraleer te gaan kolven. En schudt zachtjes je borsten los.
8. Plaats je kolfapparaat correct op je borst. En ga aan de slag!
9. Leun tijdens het kolven lichtjes voorover.
10. Pas borstcompressie toe.
11. Drink iets warms tijdens het kolven. Dat helpt om te ontspannen.
12. Beperk het gebruik van nicotine, cafeïne en alcohol. Deze kunnen de toeschietreflex vertragen.
13. Laat je masseren. Massage laat je ontspannen, waardoor de melk beter gaat stromen. Borstvoeding is dus een mooi excuus voor een dagelijkse voet- of schoudermassage ;-)
Enkele opmerkingen:
- Kolven moet je leren. Oefening baart kunst!
- Neem je tijd om te kolven. En probeer je te ontspannen. Als je gespannen bent, laat de melk vaak langer op zich wachten.
- Kolven vraagt minstens even veel tijd als een live voeding.
- De hoeveelheid afgekolfde melk verschilt per borst, en van dag tot dag. Zelfs van keer tot keer. Maak je dus niet ongerust als je eens een keertje wat minder kolft.
- Het is normaal dat de kolfhoeveelheden minderen naarmate je kindje ouder wordt.
Hoe kan je je kolfproductie verhogen? - Vaker kolven. Minstens acht maal daags bij fulltime kolven.
- Een andere kolf proberen. Bijvoorbeeld een dubbel kolfapparaat. Dat geeft extra stimulatie van je borsten. En een kortere kolftijd.
- Kolven afwisselen met borstmassage.
- Beste is om kort en vaak te kolven. In plaats van lang en minder vaak.
- Wisselkolven: in plaats van beide borsten te kolven, ga je nog een keer wisselen. En kolf je dus geen twee, maar vier (of zes) borsten af.
- Clusterkolven: een week lang, elke dag, enkele malen na elkaar elke twintig minuten eventjes kolven.
- Clusterkolven bij fulltime kolven: een week lang overdag elke één tot twee uur kolven. En ook ’s nachts één of twee keer.
Hoeveel afgekolfde melk moet ik meegeven naar de opvang?
Tot een half jaar drinkt een borstekindje zo'n 120cc tot 150cc moedermelk per kilogram lichaamsgewicht. Deel dat product door het aantal voedingen dat je kleintje normaal gezien live bij je drinkt op een dag. En dan weet je hoeveel melk je ongeveer moet meegeven per voeding.
Als je je melk in kleine porties van zo'n 50cc bewaart en meegeeft, dan kunnen ze bij de opvang ook telkens die kleine hoeveelheden opwarmen. Heeft je kleintje na zijn flesje of bekertje nog honger, dan warmen ze gewoon nog een extra portietje op. Op die manier voorkom je dat er grote hoeveelheden moedermelk door de gootsteen moeten gegoten worden als je kleintje toevallig die dag net wat minder honger had dan anders.
Opgelet- Een kindje krijgt live veel meer uit je borst dan welke kolf dan ook. Je kolfopbrengst is dus geen indicatie voor je melkproductie!
- Kolf niet verder als er geen melk meer uit je borst komt. Dat zorgt alleen maar voor irritatie van je tepel. Wissel dan liever van borst. Of probeer het een uurtje later opnieuw.
- Kolven mag geen pijn doen. Doet het toch pijn, dan gaat er iets niet goed.
- Ligt je kolf goed aan?
- Staat de zuigkracht niet te hard?
- Raakt je tepel ergens je kolfapparaat?
- Ben je langer dan drie uur gescheiden van je kindje? Dan ga je best minstens één maal kolven. Om je melkproductie op peil te houden.
Deze tekst is geplaatst met toestemming van
borstvoeding.aardig.be. Meer informatie en tips over borstvoeding en kolven vind je daar.
Zie ook deze informatieartikelen: · Borstvoeding · Aanleggen · Borstvoeding op het werk (NL) · Borstvoedingsluiers · Clusteren · Duratie · Fysieke gevolgen · Langvoeden · Melkkanalen en Borstontsteking · Melkproductie · Menstruatie · Redenen om te stoppen · Regeldagen · Snel stoppen met kolven · Spruw · Tandemvoeden · Tepelkloven · Toeschietreflex · Voordelen · Wisselvoeden
Gerelateerde topics