Tandemvoeden is het voeden van twee (of meer) kindjes aan de borst van verschillende leeftijden.
Als je borstvoeding geeft, is het prolactinegehalte in je lichaam nog erg hoog in de beginperiode. Het hormoon prolactine wordt ook wel het borstvoedingshormoon genoemd. Het heeft invloed op je vruchtbaarheid en het is daarom per vrouw ook verschillend om aan te geven wanneer zij weer vruchtbaar is. Het prolactinegehalte is na een tijd bij voedende moeders niet zoveel hoger dan bij niet voedende moeders. Het piekt wel weer na de voedingen om vervolgens weer af te zakken tot net iets boven de normaalwaarde. Naast het hormoon prolactine speelt ook de prikkel van het zuigen van de baby aan de borst een rol in het uitblijven van de vruchtbaarheid. In de praktijk merken vrouwen dat ze weer vruchtbaar zijn wanneer ze ‘gewoon’ weer ongesteld zijn geworden. Het is hierbij niet uitzonderlijk dat de vruchtbaarheid een jaar op zich laat wachten. Gemiddeld wordt een voedende vrouw zo om en nabij de 14 maanden weer voor het eerst ongesteld. De cyclus kan in de opstartfase anders zijn dan je voorheen gewend was.
Wanneer je een kindje aan de borst voedt, en opnieuw zwanger bent geworden, verandert er een hoop in je lichaam. De combinatie zwangerschap en borstvoeding is overigens erg goed mogelijk. Het voeden tijdens de zwangerschap van een gezonde vrouw heeft over het algemeen geen nadelig effect op de zwangerschap. Bij bijzondere omstandigheden kan het verstandig zijn de borstvoeding van het oudere kind/oudere kinderen te staken. Het is verstandig om bij mogelijke risico’s (vroeggeboorte, meerlingzwangerschap, achterblijven in groei e.d.) een kundig arts te raadplegen die verstand heeft van borstvoeding. Het gebeurt nog vaak dat er bij gezonde vrouwen het borstvoeding geven tijdens de zwangerschap ontraden wordt. Ook door verloskundigen en gyneacologen die onvoldoende kennis hebben van borstvoeding en het effect hiervan op het ongeboren kind.
De meeste moeders die blijven voeden tijdens de zwangerschap merken een afname in de melkproductie. Toch zijn er gevallen bekend waarbij er geen enkele vorm van terugloop vernomen wordt. Het is onduidelijk wat maakt dat bij de ene vrouw de productie terugloopt, terwijl de andere vrouw geen veranderingen ervaart. Toch wordt bij de meeste vrouwen (zo’n 70%) een terugloop in productie ervaren.
Er zijn verschillende oorzaken voor het teruglopen van de productie. Onder invloed van zwangerschapshormonen, waaronder progesteron, wordt er een smaakverandering waargenomen (minder zoet en zoutere melk). Soms geven kinderen dit zelf ook aan. Tevens is het weefsel tijdens de zwangerschap onder invloed van hormonen minder gevoelig voor oxytocine. Daarbij ervaren veel moeders het voeden tijdens de zwangerschap als gevoelig en soms zelfs pijnlijk. De vraag van het kind en/of de moeder kan hierdoor verlaagd worden met als gevolg een terugloop in de productie. Sommige baby’s en peuters zullen zich als gevolg van bovenstaande gaan spenen terwijl anderen stug door blijven drinken, zelfs als er helemaal geen melk meer komt. Dit wordt ook wel ‘droogdrinken’ genoemd. Ook kan je als moeder zijnde zelf besluiten om de borstvoeding te stoppen.
Bij tandemvoeden is het van belang dat de jongste altijd genoeg melk binnenkrijgt. Deze is immers nog volledig afhankelijk van moedermelk, terwijl dit bij de oudste niet het geval is. Je lichaam regelt helemaal zelf dat je melk perfect is afgestemd op je nieuwe baby, wanneer je deze op verzoek voedt. Een ouder kind kan zonder problemen mee profiteren van alle goede dingen die borstvoeding te bieden heeft.
Een voordeel van tandemvoeden is dat de melkproductie vaak snel en goed op gang komt. Dit is overigens vaak het geval bij een volgend kindje. Daarnaast is er het een voordeel dat stuwing weggedronken kan worden door de oudste/oudere kinderen. Je hoeft je geen zorgen te maken of je baby wel genoeg krijgt, er is vaak gelijk al voldoende melk. Vaak is het zo dat de baby hierdoor weinig afvalt na de geboorte. Tevens is de ervaring dat een borstgevoed ouder kindje minder moeite heeft met het accepteren van broertje(s)/zusje(s), aangezien er nog steeds voor hem een moment is met zijn moeder. Buiten deze genoemde voorbeelden zijn er nog een legio aan andere voordelen te noemen wat betreft het tandemvoeden. Er zijn geen nadelen, maar het is wel verstandig erop te letten dat de baby beide borsten aangeboden krijgt en je niet elk kind een borst geeft. Op deze manier zou het kunnen gebeuren dat de melkproductie onevenwichtig verdeeld raakt.
Tandemvoeden is heel normaal. Helaas is er veel onwetendheid over tandemvoeden, maar laat je vooral niet negatief beïnvloeden. Moedermelk is voor de jongste en voor de oudste(n) natuurlijk nog altijd de beste melk die er te krijgen is en zit boordevol antistoffen. Alle voordelen van borstvoeding geven aan een baby gelden dus ook voor het voeden van oudere kinderen.
Meer informatie en ervaringen kun je vinden op
www.borstvoeding.com en
www.aidulac.nl Zie ook deze informatieartikelen: · Borstvoeding · Aanleggen · Borstvoeding op het werk (NL) · Borstvoedingsluiers · Clusteren · Duratie · Fysieke gevolgen · Kolven · Langvoeden · Melkkanalen en Borstontsteking · Melkproductie · Menstruatie · Redenen om te stoppen · Regeldagen · Snel stoppen met kolven · Spruw · Tepelkloven · Toeschietreflex · Voordelen · Wisselvoeden
Gerelateerde topics