Hoewel je meer risico loopt op complicaties, betekent dat uiteraard niet dat je deze ook zult krijgen. Het overgrote deel van tweelingzwangerschappen eindigt met gezonde tweelingen (en moeders). Als je snel reageert wanneer je denkt dat er iets fout is, en als je regelmatig voor controles gaat, verklein je eventuele risico`s nog verder.
Miskraam
Helaas is het risico van een miskraam groter dan bij enkele zwangerschappen. Dit komt voornamelijk doordat de kans op chromosonale afwijkingen groter is bij meerlingen. Ook de kans dat er na 20 weken iets misgaat is twee maal zo hoog als bij een enkele zwangerschap. Miskramen komen overigens vaker voor bij eeneiige tweelingen en bij drie- of meerlingen. Soms leidt een tweelingzwangerschap tot een miskraam van één van de twee baby's, waarbij de andere baby gezond ter wereld komt. Hierbij loopt het vaak positief af voor de overgebleven tweelingbaby. Als de miskraam vroeg in de zwangerschap gebeurt, zijn de kansen op verdere complicaties voor de andere tweelingbaby het kleinst.
Verdwijnende tweeling syndroom
Een tweeling wordt gedetecteerd bij een echo in het eerste trimester, maar slechts één van de tweelingen wordt geboren. De tweede lijkt te zijn verdwenen, zonder dat er signalen of duidelijke symptomen van een miskraam zijn geweest. Waarom dit gebeurt is nog onduidelijk.
Preeclampsia
Preeclampsia is een door de zwangerschap veroorzaakte hoge bloeddruk. Het komt tweemaal zo vaak voor bij tweelingzwangerschappen. 10 tot 20 procent van alle zwangere tweelingmoeders heeft ermee te maken. Bij tweelingzwangerschappen ontwikkelt de hoge bloeddruk zich vroeger, en kan het ernstiger zijn. Als het niet wordt behandeld kan het gevaarlijk zijn voor jezelf en voor je baby's. Bij elk doktersbezoek wordt hier naar gekeken. Met goede zorg kan de zwangerschap veilig voortgezet worden. Zie ook Hoge bloeddruk.
Placenta Abrubtion
Dit is een ernstige conditie die directe medische zorg vereist. Het doet zich voor wanneer de placenta van de baarmoederwand loskomt voor de bevalling. Deze situatie komt bij tweelingzwangerschappen vaker voor dan bij enkele zwangerschappen. Rokende moeders en moeders die niet voldoende voedingstoffen hebben ingenomen hebben ook een verhoogd risico. Placenta abruption kan leiden tot te een te vroege geboorte en is verantwoordelijk voor één op de vijf doodgeboren baby's of overleden baby's in de late zwangerschap.
Foetale groeiachterstand
Foetale groeiachterstand kan een premature geboorte of een laag geboortegewicht veroorzaken. Er is sprake van wanneer een of beide baby's langzamer groeit dan gemiddeld. Dit komt in bijna de helft van alle tweelingzwangerschappen voor, tegen 10% bij enkele zwangerschappen.
Twin-twin transfusion syndrome (TTTS)
Dit is een zeldzame maar ernstige complicatie die voor kan komen bij identieke tweelingen. Het gebeurt wanneer één tweeling de bloedvoorraad van de andere tweeling aanspreekt. Eén baby krijgt dan te veel bloed terwijl de andere te weinig krijgt. Als het op tijd ontdekt wordt kan het behandeld worden. Bij routinecontroles voor tweelingzwangerschappen wordt hier naar gekeken.
Premature bevalling
Als de bevalling plaatsvindt vóór de 37e week is er sprake van een premature bevalling. Een premature bevalling is de meest voorkomende complicatie bij meerlingzwangerschappen. Vaak wordt vroeger bevallen omdat er simpelweg weinig ruimte is. Maar liefst de helft van alle tweelingzwangerschappen wordt geclassificeerd als premature bevalling, bij drielingen gebeurt het 9 op de 10 keer. Omdat een vroege geboorte risico`s met zich meebrengt wordt regelmatig (korte) bedrust voorgeschreven.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Tweelingen · Bevalling bij tweelingen · Na de tweelingzwangerschap · Routines aanleren · Tijdens de tweelingzwangerschap · Verdwijnende Tweeling Syndroom
Gerelateerde topics