4 op 10 zwangere vrouwen met stoornis rookt
- Redactie
- in Zwangerschap
- 2
- 6528
- 28/01/2016
Ongeveer 40% van de vrouwen met een psychiatrische stoornis rookt tijdens haar zwangerschap. Dat is vier keer zoveel als zwangere vrouwen zonder zo’n aandoening. Dit blijkt uit een publicatie van wetenschappers van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam.
‘Er is een lichte daling in het aantal vrouwen dat rookt in hun vruchtbare periode over de afgelopen dertig jaar. Het aantal vrouwen dat rookt tijdens een zwangerschap ligt vermoedelijk rond de 10%; een zwangerschap is een prima reden om te stoppen voor vrouwen’, zegt professor Adriaan Honig hierover. Omdat ongeveer vier keer zo veel vrouwen met een psychiatrische stoornis zoals angsten of depressie tijdens de zwangerschap roken, komen de onderzoekers op een geschatte 40%.
Gevolgen van het roken
Roken tijdens de zwangerschap kan grote gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Er is een verhoogde kans op een miskraam, een groeiachterstand, laag geboortegewicht en vroeggeboorte. Daarbij heeft het kind na de geboorte een grotere kans op aandoeningen als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.
‘De mythe dat het niet goed is voor hun psychische toestand als je deze vrouwen hun sigaretje afpakt, bestaat echter nog altijd onder hulpverleners’, licht Honig toe. 'Ook vrouwen met een stoornis blijken gemotiveerd te stoppen, het is alleen wel moeilijker.’
Vandaar dat stoppen of minderen met roken, want ook dat heeft een positief effect op het kind, wel degelijk haalbaar is volgens Honig. ‘Hulpverleners moeten hen dan ook op die optie wijzen, liefst al vóór, maar in elk geval tijdens de zwangerschap.’
Herhaling
Als vrouwen eerder in hun leven een depressie of angststoornis hebben gehad, is de kans groot dat zo’n stoornis zich tijdens zwangerschap herhaalt. Maar deze aandoeningen zijn tijdens een zwangerschap goed te behandelen, ook als tegelijk de tabaksverslaving wordt aangepakt (door bijvoorbeeld counseling, gedragstherapie of nicotinepleisters). 'De twee kunnen elkaar ook versterken. Het daadwerkelijk stoppen of minderen met roken wordt door de zwangere als positief ervaren en het vermindert de angst dat het kind eronder lijdt', legt Honig uit.
De hoogleraar waarschuwt wel dat stoppen met roken de werking van medicijnen negatief kan beïnvloeden. ‘Als iemand stopt met roken worden bepaalde leverenzymen minder actief, waardoor sommige medicijnen in grotere hoeveelheid in het bloed blijven dan wanneer zij wel rookten. Ook daar moet op worden gelet.’
Bron: Nu.nl
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje