Maand 0

Gefeliciteerd met de geboorte van je baby! Het zorgen voor een kleintje kan soms eng en overweldigend zijn, maar jij en je baby zullen elkaar voordat je het weet goed leren kennen. Het is een grote verandering in je leven om papa of mama te worden en het kan even duren voordat je hieraan gewend bent. Zorg ervoor dat je de hulp van vrienden en familie accepteert in de eerste weken.

Pasgeboren baby's doorlopen dagelijks zes stadia. Je baby kan in diepe of lichte slaap zijn, slaperig, wakker en alert, druk en alert, of huilerig zijn. Het is belangrijk om deze stadia te herkennen zodat je je aan kunt passen aan de behoeften van je baby en beter leert begrijpen wat hem het best troost.

Baby's vinden het het fijnst om naar mensengezichten te kijken. Ze kunnen nog niet zo ver zien en kunnen kleuren niet zo goed onderscheiden. Naast het mensengezicht zien baby's graag felgekleurde patronen, spiegels en rode, zwarte of witte voorwerpen. Baby's staren vaak naar dingen maar kunnen nog niets stevig vastpakken. Het is geruststellend voor je baby als je hem dichtbij je houdt, in je armen wiegt en zachtjes tegen hem praat. Het is belangrijk om voorzichtig met baby's om te gaan en altijd hun onderontwikkelde nek te ondersteunen.

Het is gevaarlijk om de baby bij je in bed te hebben liggen. Het beste kun je de baby op zijn rug in het eigen bedje leggen. Verwijder alle knuffels, overbodig beddengoed en kussens om ervoor te zorgen dat het kindje niet stikt. Je kunt je kindje wel een paar keer per dag op zijn buik leggen. Blijf er wel bij zodat je de baby weer om kan draaien als hij moe is. Op zijn buik traint de baby zijn rugspieren en het in balans houden van zijn hoofdje.

Baby's kunnen huilen omdat ze bijvoorbeeld honger hebben, nat of moe zijn, het warm of koud hebben, pijn hebben of overgestimuleerd zijn. Je zult vanzelf doorkrijgen hoe en wanneer je het gehuil van je baby kunt verwachten en stoppen. Soms kunnen baby's niet getroost worden en lijkt het alsof het gehuil nooit zal stoppen. Als je alles al hebt geprobeerd en niets lijkt te werken kun je hem het beste in zijn wieg stoppen en de deur dichtdoen. Kom na een paar minuten nog even bij hem kijken. Wat je ook doet, reageer je frustratie nooit af op je baby.

Je pasgeboren kindje kan gemiddeld iedere twee tot drie uur wat eten. Als je je baby flesvoeding geeft, kun je meer tijd tussen voedingen laten zitten. Denk eraan dat je het kindje even laat boeren na een voeding om buikkrampjes en druk te verminderen. Het geven van borstvoeding kan de eerste paar weken lastig zijn. Het vergt geduld, steun en toewijding. Vraag om hulp als je tegen problemen aanloopt. Bel je dokter of eventueel een lactatiedeskundige.

Ontwikkeling: Fysiek

  • Het lijkt misschien alsof je pasgeboren baby ineengedoken ligt, met zijn armpjes en beentjes niet volledig gestrekt. Dit is normaal omdat je baby gewend is om in de baarmoeder te liggen. Maak je nog geen zorgen als het lijkt alsof hij O-benen heeft. Dit is een onderdeel van het uitstrekproces en zal geleidelijk verdwijnen tot hij vijf of zes maanden oud is.
  • Aan het eind van deze maand kan je baby zijn hoofd kort optillen als hij op zijn buik ligt. Laat je kind regelmatig op zijn buik liggen om hem te helpen om zijn spieren te ontwikkelen. Hij kan zijn hoofd misschien ook al heen en weer bewegen. Schokkerige bewegingen zullen geleidelijk overgaan in soepelere bewegingen wanneer zijn zenuwstelsel en spierbeheersing zich beter ontwikkelen.
  • Het gezichtsvermogen van de baby is nog steeds wazig en hij kan nog niet zo ver zien. Je kindje kijkt graag naar je gezicht. Houd je gezicht daarom dichtbij en praat tegen hem als je hem vasthoudt..

Ontwikkeling: Cognitief

  • Voedsel is momenteel het allerbelangrijkste in het leven van je pasgeboren kind. Slaap komt op de tweede plaats. De meeste pasgeboren baby's moeten iedere twee   drie uur gevoed worden, ook 's nachts. Hun slaappatronen kennen dezelfde tussenpozen. De meeste pasgeboren kindjes slapen 16 tot 17 van de 24 uur, maar die worden gewoonlijk opgebroken in acht tot tien slaapjes. Aan het eind van de maand kan je baby een vrij regelmatig voedings- en slaappatroon hebben ontwikkeld, maar het is ook mogelijk dat je de komende maanden nog geen duidelijk patroon op zult merken. Het is lastig om een pasgeboren baby op een strak schema te zetten. Slapen zorgt ervoor dat je kindje weer energie krijgt en het bevordert tevens de hersenontwikkeling.
  • Op dit moment heeft je baby nog niet echt een persoonlijkheid. Huilen is de enige manier waarop de baby zichzelf kan uitdrukken. Hij brengt zijn tijd door met het wisselen tussen verscheidene stadia van slaperigheid en alertheid.
  • Je gezicht is nu het meest interessant voor je baby. Hij houdt ook van voorwerpen met een sterke kleurverschillen. Laat hem zwart-witte speelgoedjes zien als u met hem speelt.
  • Het leerproces begint onmiddellijk, dus grijp alle gelegenheden aan om hem te leren over de wereld om hem heen.
  • Je baby herkent gezichten en zal soms proberen om gebaren na te doen. Geef je kindje de gelegenheid om je te imiteren. Steek je tong uit en geef hem de kans om het na te doen. Doe het daarna nog een keer. Ook als hij het niet nadoet, kijkt hij naar je!.
  • Baby's houden van hun eigen spiegelbeeld. Plaats onbreekbare spiegels naast de wieg of op de vloer zodat ze ernaar kunnen kijken..

Ontwikkeling: Emotioneel

  • In deze maand zal je baby rustig en kalm worden wanneer je zachtjes tegen hem praat en hem rechtop houdt. Hij kan zelfs een 'ah'-geluid maken wanneer hij je stem hoort en je gezicht ziet. De meeste baby's houden ervan om vastgehouden, geliefkoosd, gekust, geaaid, gemasseerd en gedragen te worden. Aanraking is een belangrijk communicatiemiddel voor het contact met je baby.
  • Je baby kan zijn gevoel tonen. Hij kan geeuwen, zijn rug krommen, zijn gezicht draaien, druk doen of huilen wanneer hij overgestimuleerd is. Hij zal kirren als hij iets leuk vindt. Let er goed op wat je baby je 'vertelt'. .

Geschikt speelgoed

  • Rammelaars.
  • Babygyms.
  • Onbreekbare spiegels.
  • Mobielen.
  • Zacht speelgoed.
  • Muziekspeelgoed.
  • Speelgoed met lichtjes.
  • Schommels.
  • Veerkrachtige kussentjes of stoeltjes.

Reacties uit de geboorteclub oktober 2024

Reacties uit de geboorteclub november 2024

Kinderen in maand 0

De verjaardagen van kinderen die nu 0 maanden oud zijn van Wo.nesday 16 okt. 2024 tot en met Vr.day 15 nov. 2024. Leden die het laatst online zijn geweest staan bovenaan.



  • 26 okt. Dochter 3 van Marieke-2018
  • 02 nov. S van Linda92
  • 08 nov. B van Mams_86
  • 06 nov. M van BabyWish81
  • 18 okt. L van Mln..x
  • 26 okt. Mace van Anoniemer1
  • 17 okt. D van Madeliefjes
Populaire topics
Populaire blogs