Informatie A-Z : Zwangerschap

In deze informatiesectie van Babybytes vind je informatie over de meest voorkomende onderwerpen waar je mee te maken krijgt voor, tijdens en na je zwangerschap. Als je niet direct kunt vinden wat je zoekt kun je het opzoeken met de zoekbalk hier onder. Als je een persoonlijk antwoord zoekt kun je het vragen bij Vraag en Antwoord.

Meest gelezen informatieartikelen

  • 1e trimester (Bloedverlies)

    (317414 x) Veel vrouwen hebben last van wat licht bloedverlies in het begin van de zwangerschap. Normaal gesproken hebben vrouwen die licht bloedverlies hebben gehad in het eerste trimester geen problemen gedurende de verdere zwangerschap. Een beetje bloedverlies kan normaal zijn, echter is het soms wel een reden tot bezorgdheid. Ieder verlies van bloed moet gemeld worden aan de arts/verloskundige....... Lees meer »
  • Zwangerschapssymptomen

    (195740 x) Areola rond tepel wordt donkerder - Dit kan eén van de eerste symptomen zijn. Het kan al eén week na de conceptie verschijnen. Dit symptoom is het gevolg van een toename van het hCG hormoon, welke begint bij implantatie van de bevruchtte eicel.   Basale lichaamstemperatuur blijft hoog - Als je je basale lichaamstemperatuur bijhoudt (je temperatuur zodra je wakker wordt in de...... Lees meer »
  • 2e trimester (Bloedverlies)

    (170969 x) Het kan gebeuren dat je wat bloedverlies hebt gedurende je tweede trimester. Veelvoorkomende oorzaken zijn groei van de baarmoederhals of ontstekingen. Bloedingen kunnen een bedreiging vormen voor zowel de moeder als het ongeboren kind. De meest voorkomende oorzaak van hevig vaginaal bloedverlies tijdens latere perioden van je zwangerschap is een probleem met de placenta. Neem contact op...... Lees meer »
  • Ontwikkeling van de foetus

    (142641 x) Een interactief filmpje van de ontwikkeling van je baby. Schuif de sliders om de groei te zien! Het eerste plaatje toont de groei van 0 tot 8 weken, het tweede de groei van 8 tot 40 weken. Op mobiel kan het even duren voor de animatie hieronder verschijnt. Zie ook: Ontwikkeling van de foetus II ...... Lees meer »
  • Doodgeboorte (Verlies)

    (129787 x) Als je na de 16e week bevalt van een levenloos kindje, of een kindje dat tijdens de bevalling overlijdt, heet dat officieel een doodgeboorte. Het is een verdrietige en vaak ook traumatische ervaring voor ouders wanneer hen dit overkomt. Allerlei gevoelens spelen mee: boosheid, schuldgevoelens, verdriet, shock, rouw. De afgelopen jaren is het aantal doodgeboren baby's in de westerse landen sterk af...... Lees meer »
  • Slijmprop

    (128490 x) Tijdens de zwangerschap vormt zich een slijmprop in je baarmoedermond. De slijmprop voorkomt infecties van je baarmoeder. De slijmprop zal blijven zitten tot kort voor je bevalling. Als de bevalling er aan komt wordt de baarmoederhals opgerekt en zachter. De slijmprop kan hierdoor loskomen. Veel vrouwen vinden een snottig hoopje in het ondergoed of in het toilet. De slijmprop is een draadachtige e...... Lees meer »
  • Slaap (Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap)

    (124043 x) Tijdens je zwangerschap heb je misschien meer moeite om in slaap te komen dan normaal. Een grotere buik, maagzuur, zorgen, rugpijn en kortademigheid leiden tot minder slaap. Je kan gefrustreerd raken over het gebrek aan goede slaap. Toch is slaap erg nodig tijdens de zwangerschap. Ga desnoods om tien uur's morgens een tukje doen, slaap wanneer je kunt. Waarom ben ik zo moe?Naast het moeilijker in ...... Lees meer »
  • Navels

    (114035 x) Navels tijdens de zwangerschap Zodra je buik uitzet wordt je navel, -het litteken van je eigen navelstreng-, uitgerekt. Zelfs als je een diepe navel hebt (een `innie`) wanneer je niet zwanger bent, zal je zien dat je navel eerst vlakker wordt om vervolgens zelfs naar buiten uit te steken. Sommigen vinden dit geen probleem, anderen vinden het irritant om een extra bobbel te hebben bovenop d...... Lees meer »
  • Huidveranderingen

    (108268 x) `Zwangerschapsgloed` Je kan een stralende gloed over je gezicht krijgen. Meestal valt het anderen het eerst op. Je gezicht lijkt te blozen doordat je meer bloed hebt tijdens de zwangerschap. Er zit dan ook meer bloed in de vaten onder je wangen. Naast het blozen maken oliekliertjes de huid extra glanzend. ...... Lees meer »
  • Seks (Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap)

    (102376 x) Seks tijdens de zwangerschap De meeste koppels kunnen tijdens de zwangerschap gewoon seks hebben. Je baby wordt beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en een spierlaag. De mucusplug beschermt de baarmoeder tegen infecties. Seks tijdens de zwangerschap kan zelfs lekkerder zijn, ook al doe je het waarschijnlijk minder. Tijdens de zwangerschap is je vagina vochtiger en de geslachtsorganen zi...... Lees meer »
  • Voeten: Pijn tijdens de zwangerschap

    (92040 x) Zwangere vrouwen lopen vaak veel te lang door met pijnlijke voeten, enkels en knieën. Zij accepteren dit als één van de vele kwaaltjes die hen tijdens de zwangerschap nu eenmaal overkomen. Podotherapeut Coreen Smulders: 'Een zwangerschap is een prachtig moment in je leven. Je geniet van het kleine wonder in je buik en treft allerlei voorbereidingen voor zijn of haar komst. Het is, als het ...... Lees meer »
  • Lage bloeddruk (hypotensie) (Bloeddruk)

    (87157 x) Je bloeddruk is afhankelijk van leeftijd, gewicht en gezondheid. Een gemiddelde bloeddruk is 120/80 (120 over 80). Het eerste getal zegt iets over de systolische druk. Deze geeft aan hoe hoog de druk in de slagaderen is en wanneer het bloed tijdens een hartslag in de aderen wordt gepompt. Het tweede getal zegt iets over de diastolische druk. De diastolische druk geeft de hoeveelheid druk aan, wann...... Lees meer »
  • Schildklierafwijkingen en zwangerschap

    (81910 x) De schildklier is een klein orgaan dat voor de luchtpijp ligt, boven het kuiltje in de hals. Normaal is de schildklier niet te zien of te voelen. De schildklier maakt schildklierhormonen aan. Deze hormonen zijn belangrijk voor de stofwisseling (de omzetting van voedsel in energie) en dus ook voor de groei en de geestelijke ontwikkeling. Schildklierziekten Schildklierziekten komen meer voor bij vro...... Lees meer »
  • Bekkeninstabiliteit

    (73815 x) Pijn in de omgeving van het bekken komt veel voor tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat 50 tot 60% van de vrouwen last heeft van bekkenpijn of lage rugpijn.Al vroeg in de zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat het bekken soepeler gemaakt wordt. Daarbij verslappen de banden  en verweekt het kraakbeen van het bekken. Dit heeft een functie: door een soepeler bekken za...... Lees meer »
  • Vocht vasthouden (oedeem)

    (69156 x) Het is heel normaal om vocht vast te houden tijdens de zwangerschap. Dit kan gemiddeld wel 2 tot 3 liter zijn. Vooral in de laatste maand van de zwangerschap is dit te merken aan bijvoorbeeld opgezwollen handen, voeten en gezicht (vollemaansgezicht). Ook met warm weer houd je eerder vocht vast. Vocht vasthouden heeft niets te maken met de voeding. Het is belangrijk om veel te drinken. Het lichaam ...... Lees meer »
  • Tijdens de tweelingzwangerschap (Tweelingen)

    (68798 x) Ongeveer één op de 80 zwangerschappen is een tweeling. Als je te horen krijgt dat je een tweeling verwacht zal je eerst wel even aan het idee moeten wennen. Zeker als het je eerste zwangerschap is. Vreugde en bezorgdheid zullen elkaar afwisselen, maar één ding is zeker: een tweeling krijgen is extra speciaal.Je hoort vaak al tijdens de eerste echo dat je een tweeling verwacht: er worden t...... Lees meer »
  • PDS en Zwangerschap

    (67067 x) Prikkelbare Darmsyndroom, ook wel PDS genoemd, is een chronische darmziekte. Het is een onschuldige, maar vervelende ziekte. Vroeger werd de ziekte ook wel spastische darm of spastische colon genoemd. Minimaal 8% van de Nederlandse bevolking heeft PDS. Onderzoeken wijzen echter uit dat tot wel 20% van de bevolking PDS zou kunnen hebben. Hiervan is maar liefst 75% vrouw. Vooral tijdens de zwangersc...... Lees meer »
  • Misselijkheid

    (65472 x) Misselijkheid komt erg vaak voor en is een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. De meeste zwangere vrouwen hebben er last van. Een derde van alle vrouwen moet hierbij ook overgeven. Misselijkheid begint vaak al rond de eerste maand van de zwangerschap en houdt aan tot de 14e of 16e week. Sommige vrouwen zijn misselijk en braken gedurende de gehele zwangerschap. Misselijkheid veroorzaakt g...... Lees meer »
  • 3e trimester (Bloedverlies)

    (61673 x) Bloedingen tegen het einde van de zwangerschap kunnen een bedreiging vormen voor het leven van zowel de moeder als het kind. Iedere hoeveelheid bloedverlies in de late zwangerschap dient onmiddellijk aan de arts gemeld te worden. Oorzaken van bloedingen in het derde trimester kunnen zijn: - Placenta previa (verkeerde ligging van de placenta); - Placenta abruptie (voortijdig losraken van ...... Lees meer »
  • Kindsbewegingen

    (61492 x) Je kunt er nog niets van voelen, maar zo rond de 6 weken gaat je ongeboren baby bewegen in de baarmoeder. Het zal nog even duren voor je de bewegingen zelf kunt voelen, maar op een echo is heel duidelijk te zien hoe je baby in het vruchtwater rondspartelt. Er staat geen vaste tijd voor wanneer je je kindje kan voelen bewegen. Er zijn vrouwen die hun baby voor het eerst rond week 15 van de zwange...... Lees meer »
  • Aambeien

    (61223 x) Aambeien zijn gezwollen aderen in het rectum (endeldarm) en rond de anus. Ze zijn nauw verwant aan spataderen die je wel op benen ziet. Als deze aderen geïrriteerd zijn, zwelt, brandt, jeukt en bloedt het omringende weefsel ook. Aambeien worden veroorzaakt door een te hoge druk in de endeldarm, waardoor het bloed de aderen doet uitzetten. Soms tot barsten toe. Aambeien komen zowel binnen...... Lees meer »
  • Hoofdpijn

    (56148 x) Hoofdpijn is een van de meest voorkomende klachten tijdens de zwangerschap. Vooral in het eerste trimester komt het  vaker voor dan normaal. Een aantal oorzaken zijn:  - verandering in de hormonen;  - moeheid, gebrek aan slaap;  - veranderingen in de bloedcirculatie;  - laag bloedsuikerspiegel (hypoglycemia);  - uitdroging (niet genoeg wa...... Lees meer »
  • Bandenpijn

    (54417 x) Oorzaak van bandenpijn Zo rond week 20 van de zwangerschap gaat de baarmoeder heel snel groeien. Door deze snelle groei komt er veel spanning op de banden te staan. Deze banden zijn een soort spieren die ervoor zorgen dat de baarmoeder op zijn plaats blijft. In het bijzonder de banden die langs de zijkant van de baarmoeder lopen kunnen pijn veroorzaken. De pijn voelt aan als een scherp stekende pi...... Lees meer »
  • Echo

    (52899 x) Een echoscopie wordt gedaan met hoogfrequent geluid. Bij de zwangerschap wordt dit geluid gevisualiseerd zodat een baby in de baarmoeder kan worden gezien. De beelden worden meestal opgevangen door een kleine transductor die over de buik wordt bewogen. Echo-onderzoeken kunnen op diverse momenten in de zwangerschap worden gebruikt om een veelheid aan informatie te verkrijgen. Een echo kan bijvoorbe...... Lees meer »
  • Complicaties (Tweelingen)

    (52750 x) Hoewel je meer risico loopt op complicaties, betekent dat uiteraard niet dat je deze ook zult krijgen. Het overgrote deel van tweelingzwangerschappen eindigt met gezonde tweelingen (en moeders). Als je snel reageert wanneer je denkt dat er iets fout is, en als je regelmatig voor controles gaat, verklein je eventuele risico`s nog verder. MiskraamHelaas is het risico van een miskraam groter dan bij ...... Lees meer »
  • UV straling en zwangerschap

    (51076 x) Er bestaan veel misverstanden over zonnen tijdens de zwangerschap. UV-stralen, waar zonlicht voor een deel uit bestaat, dringen een beetje de opperhuid in. In die opperhuid doen ze hun werk, afhankelijk van de sterkte van de straling (bruining opwekken, huidverdikking, doorbloeding stimuleren enzovoort). De indringdiepte van UV-straling is zo gering (max. 0,5 cm) dat de foetus geen enkel risico lo...... Lees meer »
  • Plassen

    (50121 x) Veel infecties kunnen worden opgespoord met een urinetest. Bij je eerste zwangerschapscontrole wordt je om een urinemonster gevraagd. Dit wordt getest op urineweginfecties, uitdroging, suiker, proteïnen en het zal de zwangerschap bevestigen. Ook bij de meeste vervolgbezoeken zal een urinemonster gevraagd worden.  Voordat je een potje vult voor een urinemonster moet je eerst je handen goed wa...... Lees meer »
  • Groep B streptokokken (Tests Tijdens De Zwangerschap)

    (45835 x) Onderzoek naar groep-B-streptokokken wordt niet bij elke zwangerschap geadviseerd, dit is omdat GBS maar bij 1 op de 5 van de zwangere vrouwen wordt gevonden. In bepaalde situaties is het wel verstandig onderzoek te doen, bijvoorbeeld bij een zwangere die in het ziekenhuis wordt opgenomen in verband met voortijdige weeën of te vroeg gebroken vliezen. De streptokokken kunnen dan worden aangetoond ...... Lees meer »
  • Uitdroging (Misselijkheid)

    (43523 x) Uitdroging tijdens de zwangerschap kan door verschillende oorzaken ontstaan. Bijvoorbeeld door diarree tijdens een periode van griep. De meest voorkomende oorzaak van uitdroging tijdens de zwangerschap is zwangerschapsmisselijkheid (emesis gravidarum) of extreme zwangerschapsmisselijkheid (hyperemesis gravidarum). Zwangere......... Lees meer »
  • Bedrust

    (43340 x) Bedrust wordt regelmatig voorgeschreven tijdens zwangerschappen om sommige complicaties te behandelen of te voorkomen. Bedrust verschilt van vrouw tot vrouw en van zwangerschap tot zwangerschap. Sommige omstandigheden vereisen meer bedrust dan andere. De hoeveelheid bedrust varieert van het eenvoudig thuis rusten tot het gecontroleerd rusten in het ziekenhuis. Soms kan een dokter voorschrijve...... Lees meer »
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50