Allergie is een afweerreactie op gewone stoffen. Hierbij reageert het lichaam op gewone stoffen alsof dit ziektekiemen zijn. Er is een verband tussen de verschillende vormen van allergie. Van de kinderen onder de drie jaar die eczeem hebben, heeft 50 - 60 % van hen een voedselallergie. Ook baby’s kunnen behoorlijk last hebben van allergie. Van alle baby’s die worden geboren krijgt 2 tot 6 % een koemelkallergie. Veel kinderen groeien uiteindelijk over hun voedselallergie heen als ze 4 of 5 jaar oud zijn. Een koemelkallergie is bij de meeste kinderen over als ze 2 of 3 zijn. Een allergie voor pinda's en noten is vaak levenslang.
Als een kind eenmaal een koemelkallergie of een ander soort voedselallergie heeft gehad, dan is dit vaak een teken dat het kind aanleg heeft voor allergieën. De kans bestaat dat je kind later last krijgt van hooikoorts of gevoelig wordt voor huisdieren en/of huismijt. Ook kan het later toch weer last krijgen van een voedselallergie.
Wat is voedselovergevoeligheid? Voedselovergevoeligheid is een verzamelnaam voor alle overgevoeligheidsreacties op voedsel. Voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid (voorheen voedselintolerantie genoemd) vallen hier beide onder.
Voedselallergie is een ongewenste reactie op voedsel. De oorzaak hiervan is een abnormale reactie van het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam. Het immuunsysteem maakt specifieke antistoffen aan tegen eiwitten in de voeding die normaal gesproken als ‘onschadelijk’ worden beschouwd. Komen de antistoffen in aanraking met de eiwitten waartegen het is aangemaakt, dan treedt een reactie op. Hierbij komen allerlei stoffen vrij die uiteindelijk allergische verschijnselen veroorzaken. Voorbeelden van eiwitten waarvoor een allergie kan bestaan zijn koemelk, ei, soja, pinda en noten. De aanleg om een allergie te ontwikkelen is mede erfelijk bepaald.
Borstvoeding en (vermeende) voedselallergieIn moedermelk kunnen spoortjes terechtkomen van voedingsmiddelen die door de moeder gegeten of gedronken zijn. Meestal levert dit geen enkel probleem op, maar voor sommige kinderen zijn deze spoortjes voldoende om voedselallergie te veroorzaken en klachten te geven. Bij het vermoeden van voedselallergie is advies van het consultatiebureau of de huisarts noodzakelijk. Nader onderzoek is dan nodig om te achterhalen of voedselallergie de klachten veroorzaakt of er sprake is van een andere oorzaak.
De klachten die als gevolg van voedselallergie kunnen optreden, zijn bijvoorbeeld, kolieken, diarree, eczeem of benauwdheid. Als een kind dergelijke klachten heeft, kan dat dus wijzen op een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Klachten kunnen echter ook heel andere oorzaken hebben zoals het krijgen van tanden, een inenting of verkoudheid.
Bijvoeding bij voedselallergieWanneer een kind allergisch is voor een voedingsmiddel zoals koemelk, kan het ook gaan reageren op andere voedingsmiddelen. De introductie van de bijvoeding kan daarom het beste gebeuren in overleg met een diëtist.
De kans op het ontwikkelen van een (nieuwe) allergie is, vooral in de eerste zes maanden na de geboorte, het grootst.
Meer informatie:
Babyallergie.nl Kindereczeem.nl Allergieplein.nl Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Koemelkallergie
Gerelateerde topics