Tonsillitis (een ontsteking van de keelamandelen) is een aandoening die veel voorkomt bij kinderen. Als er sprake is van een tonsillitis, heeft het kind vaak ook een infectie in en rond de keel; keelontsteking.
Oorzaken van een Tonsillitis
In de meeste gevallen wordt een tonsillitis veroorzaakt door virussen, maar een kind kan het ook krijgen door bacteriën, bijvoorbeeld streptokokken.
Besmetting
De bacterie of het virus wordt meestal via de lucht overgebracht. Minuscule druppeltjes worden door middel van niezen, hoesten en ademen in de lucht verspreid en door iemand anders ingeademd. Op die manier wordt de bacterie gemakkelijk doorgegeven.
In sommige gevallen wordt de besmetting via voorwerpen overgebracht.
De verschijnselen
- Keelpijn, soms moeite met slikken.
- De lymfeklieren van de hals en de kaak kunnen pijnlijk en gezwollen zijn.
- Vaak voelt het kind zich ook echt ziek, het heeft hoofdpijn en weinig eetlust.
- Het kind kan koorts krijgen.
De diagnose
Een arts zal de amandelen goed willen bekijken en ziet snel of er sprake is van ontstoken keelamandelen. De keelamandelen zijn vuurrood en gezwollen, vaak zijn er ook witte plekjes zichtbaar. Over het algemeen is het niet nodig om aanvullend onderzoek te verrichten.
Aanvullend onderzoek vindt wèl plaats als er een verdenking bestaat op de ziekte van Pfeiffer of als de tonsillitis ernstig is en erg lang duurt. De arts zal dan één of beide van de volgende onderzoeken (laten) verrichten.
- bloedonderzoek, waarbij wordt gekeken naar de witte bloedcellen.
- Paul-Bunnell-test, om te controleren op de ziekte van Pfeiffer.
De behandeling - De verschijnselen van ontstoken keelamandelen kunnen vanzelf weer verdwijnen, dit gebeurt dan meestal binnen enkele dagen, tot soms een week.
- Om de keelpijn te verzachten is het voor je kind prettig om waterijsjes te eten of koude drankjes te drinken (let op: geen scherpe smaken, anders zal de keelpijn juist toenemen).
- Geef je kind zachte voeding, bijvoorbeeld aardappelpuree, in plaats van gekookte aardappelen. Dit is minder pijnlijk om door te slikken.
- Gorgelen met warm zout water kan helpen, maar de meeste kinderen vinden dit niet prettig!
- Laat je kind veel rusten, zeker als er sprake is van koorts.
- Als de infectie ernstig is, dan zullen er antibiotica worden voorgeschreven.
- Blijft de tonsillitis steeds terugkeren, of veroorzaakt deze complicaties, dan is het meestal nodig om de amandelen operatief te verwijderen.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics