Een oude traditie wordt weer nieuw leven in geblazen; de babyhuisjes. Een babyhuisje is een houten huisje, waarin baby’s veilig en gezond buiten kunnen slapen. Beschermd tegen felle zon, muggen, wespen en andere beestjes. Niet alleen opa’s en oma’s zijn enthousiast (vroeger was het heel normaal om je baby overdag buiten te laten slapen), ook kinderdagverblijven lopen voorop in deze trend.
Wat is een babyhuisje?
Een babyhuisje is een huisje waarin baby’s overdag buiten kunnen slapen of snoezelen. Het blijkt heel gezond te zijn. Zo is het goed voor de weerstand, de longetjes en voor de dagelijkse dosis vitamine D. Het babyhuisje is een afgesloten huisje, waardoor dieren zoals katten en honden niet bij de baby kunnen komen. Vaak is de voorkant en bovenkant voorzien van horrengaas zodat er wel frisse lucht bij kan, maar geen muggen, wespen en andere beestjes. De traditionele huisjes hebben aan één kant wieltjes, zodat ze uit de wind, regen of felle zon gedraaid kunnen worden. Zelfs in de winter, met een lekker winterzonnetje, kunnen de baby’s buiten slapen. Warm aangekleed, met eventueel een kruikje slapen de baby’s heerlijk rustig.
Babyhuisje is het officiële woord voor de huisjes. Maar ze worden ook wel eens lutje potje (het Groningse woord), slaaphuisje, buitenhuisje of buitenslaaphuisje genoemd. Sommige kinderdagverblijven hebben een paar babyhuisjes buiten staan. Maar ook opa’s en oma’s zijn blij dat het buiten slapen weer meer bekend wordt. Naar buiten met die kinderen word vaak geroepen. De babyhuisjes worden soms als kraamkado gegeven.
Buiten slapen kan toch ook in de kinderwagen?
Buiten slapen is heel gezond, dus ook in de kinderwagen kan een baby lekker buiten slapen in het begin. Alleen zijn de kinderwagenbakken van tegenwoordig veel kleiner dan de ouderwetse meterbakken die ze vroeger gebruikten. Verder ligt een baby in de kinderwagenbak niet beschermd tegen felle zon, regen, wind of katten. Katten vinden het altijd heerlijk om op warme plaatsen te gaan liggen.
Konijnenhok
Het babyhuisje lijkt wel een beetje op een konijnenhok. Het is inderdaad een houten huisje op pootjes. Zodat de kou van de grond niet optrekt. Sommige mensen staan er wat lacherig tegenover. Toch vinden baby’s buiten slapen heerlijk. Vroeger was dat heel gebruikelijk. Weer of geen weer, vroeger werden baby’s zelfs in de winter, warm aangekleed, buiten gezet om te slapen. De frisse buitenlucht is goed voor de longetjes. Ook wordt de weerstand verhoogd door de vitamine D. Vitamine D zit veelal in zonlicht en is het eerste jaar heel belangrijk voor je baby.
Geschiedenis
De traditie komt oorspronkelijk uit de provincie Groningen. Daar werd het eerste huisje gemaakt door timmerbedrijf Diephuis te Hornhuizen in 1941 in opdracht van Dr. Posthumus. In die tijd waren nog veel baby’s ziek (lage weerstand door slechte voeding, TBC). Huisarts Posthumus vond dat baby’s meer buiten moesten zijn. Dat is goed voor de longen en verbetert de weerstand van baby’s. Nog steeds zie je op het Groningse hoge land veel babyhuisjes in tuinen staan.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.