Luieruitslag (luiereczeem) is een ontsteking van de huid in het luiergebied. Er spelen verschillende factoren mee bij het ontstaan van luieruitslag.
De huid ziet er ontstoken uit, vaak blijven de liezen en bilplooi gespaard, maar zeker niet altijd. Bijna alle baby's krijgen te maken met luieruitslag. Soms kunnen naast roodheid ook blaasjes, wondjes of schilfering voorkomen.
In de eerste 3 weken na de geboorte zijn de baby's meestal vrij van luiereczeem, vanaf de derde levensweek kan het eczeem tot ontwikkeling komen. Het komt bij jongetjes en meisjes even vaak voor. De uitslag is niet gevaarlijk, maar een baby kan er wel flink last van hebben en veel huilen. De huid kan erg geïrriteerd zijn. Vooral als kapotte plekjes weer met urine of ontlasting in contact komen, doet dat pijn.
Hoe ontstaat luieruitslag
Er bestaan verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van de luieruitslag. Luiereczeem is niet per definitie bij iedere baby hetzelfde, omdat bij elk kind verschillende factoren een niet even grote rol spelen.
De belangrijkste factoren zijn:
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Babyverzorging · In bad · Luier verschonen · Nagelverzorging · Navelstompje · Oogverzorging · Voorhuidje
Gerelateerde topics