Het lijkt zo eng om (zeker voor de eerste keer) de nageltjes van de piepkleine vingertjes van je baby te moeten knippen. Het knippen van de nageltjes wordt de eerste tijd afgeraden. Het is beter om een zacht kartonnen nagelvijltje te gebruiken.
Wil je toch liever een babynagelknippertje gebruiken, dan is het misschien makkelijker om te knippen als je kindje slaapt.
Om te voorkomen dat je bij het nagelknippen de huid mee knipt, moet je het vingertje stevig vasthouden en de vingertop van de nagel wegduwen terwijl je knipt. Knip nooit te kort af, dan zit je altijd goed.
Raak niet in paniek als je merkt dat het topje van de vinger van je kleintje een beetje gaat bloeden. Het gebeurt bijna bij alle ouders een keer dat ze een keer in het vingertopje knippen. Als dit mocht gebeuren, druk er dan even stevig (maar niet te hard) tegenaan met een steriel gaasje. Zo kun je het bloeden stelpen.
De nageltjes van een baby kunnen erg snel groeien, daarom is het soms nodig om ze 2 keer per week te knippen. Het is belangrijk om het knippen van de nageltjes goed bij te houden, je baby kan zichzelf pijn doen, als hij in zijn gezichtje krabt en jou trouwens ook.
Teennageltjes groeien over het algemeen iets minder snel. Soms lijkt het alsof teennageltjes zijn ingegroeid (in het bijzonder het grote teentje), maar ingegroeide nagels komen bij baby's zelden voor.
Als je merkt dat de huid rond de teennagels rood, ontstoken of hard is, moet je contact opnemen met de huisarts of het consultatiebureau
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Babyverzorging · In bad · Luier verschonen · Luieruitslag · Navelstompje · Oogverzorging · Voorhuidje