De baby is geboren en de navelstreng wordt doorgeknipt. Er blijft een klein stompje achter. Dit navelstompje is direct na de geboorte gelig van kleur, het voelt zacht en geleiachtig aan. In de eerste dagen zal het navelstompje uitdrogen, het wordt harder en zwarter. Het stompje valt er vanzelf af na ongeveer 7 dagen.
Het snelst droogt het navelstompje als er lucht bijkomt.
Verzorging van de navelstomp Er zijn enkele manieren om het stompje te verzorgen, één daarvan is om het navelhofje bij iedere verschoning schoon te maken met een gaasje met alcohol, maar er verder geen gaas om te binden. Probeer het luiertje zo om te doen bij je baby, dat het net onder de navel zit, zo kan het stompje opdrogen. Als je baby in bad is geweest, moet je het navelstompje voorzichtig droogdeppen. Als je vind dat het stompje teveel bungelt, kun je het voorzichtig met een stukje tape op de buik van je baby plakken. Mocht dit zo zijn, dan ziet je vroedvrouw dit waarschijnlijk ook. Je kunt haar (of hem) ook altijd vragen wat je het beste kunt doen.
Je baby kan wat huilen bij het schoonmaken van het navelstompje, maar dit is niet omdat het pijn doet. Dit komt omdat de alcohol koud aanvoelt (hetzelfde kan je wel eens merken met bijvoorbeeld billendoekjes, als deze koud aanvoelen, kan het ook gebeuren dat je kindje gaat huilen).
Ontstoken navelstompje
Heel soms kan het voorkomen dat het navelstompje ontstoken raakt. Als deze ontstoken is, dan stinkt de navel echt opvallend. Verder kun je het herkennen aan het navelhofje, dat opgezet raakt en rood wordt. Soms kan er ook wat pus omheen zitten. Maak een ontstoken navel schoon als gebruikelijk en stip hem daarna aan met een zilvernitraatstift. Vraag hierbij eerst advies aan je vroedvrouw of huisarts.
Het navelstompje is eraf Het kan voorkomen dat de navelhof een beetje gaat bloeden, zodra het stompje eraf is gevallen (maar dit is niet altijd het geval), soms zit er een beetje pus op. Maak het dan bij iedere verschoning schoon met alcohol. Als de navel droog is, hoef je er verder geen extra aandacht aan te besteden.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Babyverzorging · In bad · Luier verschonen · Luieruitslag · Nagelverzorging · Oogverzorging · Voorhuidje