Het begint! Een normale bevalling
De geboorte (ook wel uitdrijving genoemd) is het proces aan het einde van de zwangerschap waarbij de foetus de moeders buik verlaat. De baby is al negen maanden oud op dit punt, maar de leeftijd begint pas te tellen op het moment dat de baby geboren is.
Een normale bevalling begint met de eerste fase:
Ontsluitingsfase
De eerste fase wordt de ontsluitingsfase genoemd. Het samentrekken van de baarmoeder komt op gang, eerst iedere 10-30 minuten en ongeveer 40 seconden lang. Ook het amnionvlies breekt dan meestal (het breken van de vliezen). Men noemt de amnion ook wel de vruchtzak. De weeën komen steeds sneller na elkaar tot op circa twee minuten van elkaar. Elke wee vergroot de cervix (baarmoedermond) tot deze 10 centimeter bedraagt. Bij 10 centimeter is er sprake van een volledige ontsluiting.
De uitdrijvingsfase
In de tweede fase wordt de baby uit de baarmoeder gedreven door middel van samentrekkingen van de baarmoeder en de uteruswand en sterke persweeën. Normaal gesproken komt het hoofdje eerst, dit is meteen het moeilijkste deel van de uitdrijving.
In afwijkende gevallen kan de baby in stuitligging liggen, waarbij het achterste van de baby eerst komt. De beentjes zijn dan opgevouwen en liggen tegen het lichaam. Na de geboorte staan de beentjes dan omhoog, maar dit corrigeert zich vanzelf na een paar weken. Een stuitligging komt voor bij ongeveer 3 op de honderd baby's.
Weer een ander geval is de dwarsligging. Bij een dwarsligging kan geen vaginale bevalling plaatsvinden en moet worden overgegaan op een keizersnede.
De nageboorte
De laatste fase omvat het uitdrijven van de placenta (moederkoek of nageboorte). De baby was in de buik met de navelstreng verbonden aan de placenta. De navelstreng en placenta zorgden voor het doorgeven van voedingsstoffen aan de baby. De navelstreng wordt na de geboorte van de baby doorgeknipt, maar de placenta moet dan nog geboren worden. Dit gebeurt meestal een kwartier tot half uur na de geboorte van de baby. Soms krijg je een injectie om de baarmoeder goed te laten samentrekken en de placenta geboren te laten worden. Het kan zijn dat je nog wat moet meepersen. De verloskundige zal de placenta vervolgens controleren. Als je wilt mag je deze mee naar huis nemen om er een boom of rozenstruik op te planten.
Hulp bij de bevalling
Een bevalling waarbij een verlostang of een vacuümextractie wordt gebruikt wordt ook wel een `instrumentale bevalling` genoemd omdat er hulpmiddelen nodig zijn. Dit wordt meestal pas in de tweede fase van de bevalling duidelijk, wanneer de baby al op zijn weg is naar buiten via de vagina maar om wat voor reden dan ook niet verder kan, of als de uitdrijving te lang duurt of stagneert.
Ventouse of vacuumextractie Een siliconen cup bevestigd aan een zuigpomp wordt over het hoofd van de baby geplaatst en blijft door de zuiging op zijn plaats. De moeder perst mee met elke wee, terwijl de dokter zachtjes meetrekt met de extractor. Dit kan een zwelling veroorzaken op het babyhoofdje, maar deze verdwijnt al na een paar dagen.
Verlostang Dit zijn lepelachtige instrumenten die in elkaar passen en aan weerszijden van het babyhoofdje worden geplaatst. De moeder en de dokter werken samen door te persen en mee te trekken. De baby kan een plek aan weeszijden van het hoofd krijgen, of zelfs een blauwe plek. Deze verdwijnt na een paar dagen.
Hulp kan nodig zijn wanneer:
- je uitgeput bent en niet meer kunt persen
- je persweeën langer uit elkaar gaan liggen of niet meer effectief zijn
- je baby zuurstof tekort krijgt (te zien aan het langzamer kloppen van het babyhartje)
- je baby zich in een positie bevindt die een snelle bevalling moeilijk maakt (bijvoorbeeld een stuitligging)
- je baarmoedermond niet genoeg ontsluit
- je baby te vroeg geboren wordt, te klein of ziek is
De gemiddelde tijdsduur van een normale bevalling varieert tussen de 8 en 12 uur. Bij een eerste kindje duurt de bevalling meestal iets langer.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Bevallingshoudingen · Braxton Hicks · Doula · Inleiden · Keizersnede · Pijn · Voorbereidingen · Waterbevalling · Ziekenhuisbevalling · Tang of Vacuumverlossing
Gerelateerde topics