Pershoudingen
Eigenlijk is iedere houding om te bevallen goed, zolang jij je er prettig bij voelt. Het is wel belangrijk dat de verloskundige of gynaecoloog er voldoende bij kan om te kijken of het goed gaat.
Op bed
Misschien lig je al vanaf het moment dat de weeën zijn begonnen op bed (soms moet het, bijvoorbeeld als er met regelmaat een ECG wordt gemaakt). Op de rug liggend is de meest gebruikte positie om te persen. Zodra de baby helemaal is ingedaald en je mag gaan persen, trek je de benen zo ver mogelijk naar je toe. Je houdt je handen in je knieholtes. Door deze houding aan te nemen wordt de bekkenuitgang iets groter waardoor het hoofdje makkelijker geboren kan worden.
De hurkzit
Bij de hurkzit is het de bedoeling dat je tijdens een wee door je knieën zakt en je bekken iets naar voren kantelt. Het is wel belangrijk dat je hierbij steun van je partner hebt. Jij kunt op je partner steunen. Dat kan bijvoorbeeld als hij op een stoel achter jou zit, zodat jij met je armen op zijn benen kunt steunen. Het is moeilijk vol te houden om lang op je hurken te zitten, daarom zou je tussen de weeën door kunnen gaan staan. Aan het begin van de persweeën hoef je ook niet zo diep door de knieën te gaan. Op het moment dat het hoofdje voor een gedeelte zichtbaar is, zak je zoveel mogelijk door je knieën en kantel je het bekken naar voren. Door deze houding aan te nemen, zorg je ervoor dat de bekkenuitgang iets groter wordt.
De baarkruk
Op de baarkruk neem je dezelfde houding aan als bij de hurkzit, echter met de baarkruk heb je extra steun. De meeste verloskundigen hebben zo'n baarkruk. De randen van deze kruk gaan op een gegeven moment wel pijn doen aan je billen, zeker als je al langer aan het persen bent. Je zou tussen het persen door kunnen gaan staan. Als het echt vervelend gaat worden, kun je altijd een andere houding aannemen.
Het toilet
Voor sommige vrouwen klinkt het misschien raar, maar het toilet is ook een prima plek om te persen. Dit geldt natuurlijk voor de houding. Een bijkomend voordeel is dat de ontlasting die tijdens het persen meekomt, direct kan worden weggespoeld. De verloskundige zal je vragen om van het toilet af te komen, zodra ze ziet dat het hoofdje komt. Zo is er nog voldoende tijd om de baby op te vangen. Het persen op een toilet wordt bij een tweede of volgend kindje afgeraden. Dit is omdat het persen na een eerste kindje over het algemeen een stuk sneller gaat en het is natuurlijk niet de bedoeling dat de baby in de wc geboren wordt.
Op de knieen
Persen op de knieën kan prettig zijn, omdat de zwaartekracht dan meewerkt. Probeer wel om de billen zo laag mogelijk te houden. Het is niet de bedoeling dat je op handen en knieën gaat zitten. Het is een prettige manier om te persen, omdat je partner ook kan 'meehelpen'. Hij kan bijvoorbeeld met zijn rug tegen het hoofdeind van het bed zitten en jij op je knieën met je gezicht naar je partner toe. Het kan prettig zijn om tussen de persweeën door oogcontact met je partner te hebben. Tussen de persweeën door kun je ook lekker tegen hem aanleunen.
In bad
zie ook Waterbevalling
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Bevallen · Braxton Hicks · Doula · Inleiden · Keizersnede · Pijn · Voorbereidingen · Waterbevalling · Ziekenhuisbevalling · Tang of Vacuumverlossing
Gerelateerde topics