Al vanaf de zesde week van je zwangerschap kan je baarmoeder, die in feite een grote spier is, met regelmaat samentrekken. Deze samentrekkingen (ook wel Braxton-Hicksweeën, oefenweeën of harde buiken genoemd) zijn normaal gesproken onregelmatig en pijnloos. Omdat ze de baarmoederhals niet verwijden zijn ze ongevaarlijk voor de zwangerschap. Een harde buik duurt ongeveer 1 tot 2 minuten.
Soms krijg je dit soort weeën pas in de tweede helft van je zwangerschap, en soms voel je ze in het geheel niet.
Waarom heb ik Braxton-Hicks weeën?
Gedurende de zwangerschap trekt de baarmoeder zich regelmatig samen om een betere bloeddoorstroming door de placenta en de baby te creëren. Men denkt dat ze ook de baarmoederspieren versterken en voorbereiden voor het bevallingsproces.
Hoe voelt een Braxton-Hicks contractie?
Braxton-Hicks contracties zijn over het algemeen niet pijnlijk, maar kunnen wel ongemakkelijk aanvoelen. Het voelt alsof je buik en onderbuik zich verharden.
Wanneer wordt het ernst?
Braxton-Hicks contracties die in frequentie en intensiteit toenemen aan het einde van de zwangerschap kunnen verward worden met echte weeën. Vandaar ook de naam `valse weeën`. Vrouwen zijn zich vaak niet bewust van het uitzetten van de baarmoedermond. Dit kan alleen gemeten worden door een verloskundige of dokter tijdens een onderzoek.
Wat te doen
Als je meer dan 4 weeën hebt, pijnlijke of pijnloze, op elk moment van de zwangerschap, of weeën die minder dan 15 minuten uit elkaar liggen moet je dit melden aan je verloskundige. Beantwoord de volgende vragen:
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Bevallen · Bevallingshoudingen · Doula · Inleiden · Keizersnede · Pijn · Voorbereidingen · Waterbevalling · Ziekenhuisbevalling · Tang of Vacuumverlossing
Gerelateerde topics