Een doula wordt ook wel zwangerschaps- en geboortecoach genoemd. Het woord doula komt uit het oud-Grieks en betekent ‘dienende vrouw’. Ze is een kundige, ervaren vrouw die, aanvullend op de medische zorg, praktische en emotionele steun biedt bij de geboorte van je kindje. Ze creëert mede een omgeving waarin je gestimuleerd wordt te vertrouwen in je eigen lichaam en kracht. De aanwezigheid van een doula betekent ook steun en ontspanning voor de partner.
Waarom een doula? Bevallen met een doula betekent begeleiding en aandacht van een vrouw die bij jullie blijft tot ruim na de geboorte van je kindje. Die naar je luistert, je steunt, geruststelt en aanmoedigt. Die er voor je partner is, zodat hij zich meer kan ontspannen en er dus meer voor jou kan zijn.
Onderzoek heeft aangetoond dat de continue steun van de doula leidt tot bevallingen die aanzienlijk korter duren, als minder pijnlijk worden ervaren en bovendien met minder ingrepen gepaard gaan. Ook wordt de hechting tussen moeder en kind versterkt, komt de borstvoeding beter op gang en bovenal, kijkt de vrouw positief terug op haar bevalling.
Wat doet een doula?
Doula’s werken persoonlijk en stemmen zich af op wat jij nodig hebt. In de zwangerschap zijn er drie gesprekken, waarin het geboorteproces, eventuele eerdere bevallingen, je onzekerheden en je wensen en verwachtingen aan de orde komen. Als je wilt, kan er ook een geboorteplan gemaakt worden. Dit zijn mooie gesprekken om vertrouwen te krijgen in jezelf en het geboorteproces. Vanaf week 37 staat de doula ‘on call’, en kan je haar bellen zodra de bevalling begint.
Tijdens de bevalling (thuis en in het ziekenhuis) kan een doula masseren, geruststellen, steunen bij ademhaling en ontspanning, moed inspreken, voor wat te eten en te drinken zorgen, een warme kruik maken, helpen een juiste houding te vinden. Iemand die simpelweg doet wat nodig is, van theezetten tot masseren. Kortom, een doula.
Ervaringen ‘Wij zijn zo blij dat onze doula ons heeft ondersteund. Was het dan niet om mij door mijn weeën heen te helpen dan wel om onze wensen in het ziekenhuis te bewaken en ons terzijde te staan in de periode erna! Ook het verslag wat ze later heeft gegeven is een prachtig document voor ons en onze dochter. Om nog eens na te lezen hoe het ook alweer was gegaan…Kortom het is ons goed ‘bevallen’ en we kunnen het iedereen aanraden!’
‘Ik heb marathons gelopen, ik ben met zware bepakking hoge bergen overgetrokken en ik heb wel eens een dienst van veertig uur gedraaid, maar die bevalling van mijn vrouw was het zwaarste en meest uitputtende wat ik in mijn leven heb meegemaakt. We hadden het nooit zonder de doula kunnen doen. Ze was voor ons echt van onschatbare waarde.’
‘Het was mijn eerste bevalling ooit, en we hadden geen flauw idee over het verloop. Gelukkig was onze doula er. We hadden van tevoren met elkaar besproken over hoe ik het wilde, en haar rol daarin. Dat ik zo lang mogelijk in bad wilde blijven en dat er altijd iemand bij mij zou zijn. Dat ik graag op de baarkruk zou willen bevallen en dat ik mijn kindje na de geboorte zo lang mogelijk op mijn borst wilde hebben. En dat mijn vriend er volledig voor mij kon zijn en ook elk moment van de bevalling met zijn volle aandacht kon meemaken. Het was super dat er een ervaringsdeskundige bij was, die me de juiste woorden kon toefluisteren of roepen en ook mijn partner kon ondersteunen.’
Is een doula wat voor jou?
De keuze voor wel of geen doula is eenvoudig. Je weet of voelt waarschijnlijk heel goed zelf of een doula voor jou en je partner werkt of niet. En bij twijfel, voel je dan vrij contact op te nemen met een doula in jouw regio. Op www.nbvd.nl vind je doula’s die door de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s zijn erkend.
Namens alle doula’s, wens ik je een mooie bevalling toe.
Esther de Vries
www.nbvd.nl www.doulaestherdevries.nl Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Bevallen · Bevallingshoudingen · Braxton Hicks · Inleiden · Keizersnede · Pijn · Voorbereidingen · Waterbevalling · Ziekenhuisbevalling · Tang of Vacuumverlossing
Gerelateerde topics