Bevallen in water is een hele natuurlijke en ontspannen manier van bevallen en heeft veel voordelen.
Warm water werkt ontspannend. Hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Dit is een een soort natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat je de weeën beter op kan vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting over het algemeen sneller.
Wie mag in bad bevallen?
Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen. Tegenwoordig is het in steeds meer ziekenhuizen mogelijk om een badbevalling te organiseren, mits je niet op medische indicatie bevalt. Vraag de mogelijkheden na bij het ziekenhuis waar je wilt bevallen. Helaas zijn nog niet alle verloskundigen bereid een badbevalling te begeleiden, dus vraag eerst aan je verloskundige hoe ze over een badbevalling denkt.
Een bad huren
Een goed bad heeft een doorsnede van 1.50 en is ongeveer 65 cm hoog. Indien je de ruimte hebt is het handig om te zorgen dat de verloskundige en je partner rond het bad kunnen lopen. Zorg dat de kamer waar het bad komt te staan een aangename temperatuur heeft en voldoende licht. Zet eventueel een extra lamp op de kamer. De kamer moet geventileerd kunnen worden indien gewenst. Ook moeten er twee (geaarde) stopcontacten in de buurt zijn voor de verwarming van het bad en voor de pomp om het bad te legen. Het is prettig als er op dezelfde verdieping een toilet is, zodat je tijdens de bevalling geen trappen hoeft te lopen om het toilet te bereiken. Tevens dient er op dezelfde verdieping een bed te staan.
Het advies is om in bad te gaan bij 4 á 5 centimeter ontsluiting. Je verloskundige zal je vertellen wanneer dat is, maar over het algemeen zijn de weeën dan moeilijker op te vangen dan in het begin. Mochten je vliezen al gebroken zijn, dan geldt ook dat je weeën eerst goed op gang moeten zijn voordat je het water ingaat. Het water moet een temperatuur hebben tussen en 34 en 36 graden Celsius. Als het water warmer is, kan je eigen lichaam haar warmte niet kwijt en stagneren de weeën.
In verband met de hygiëne krijgt iedereen een eigen plastic hoes om te gebruiken in het bad. Deze hoes wordt na gebruik weggegooid. Daarnaast wordt elk bad inclusief toebehoren grondig gereinigd na elke huurperiode. Hierdoor krijgt iedereen een compleet schoon pakket.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Bevallen · Bevallingshoudingen · Braxton Hicks · Doula · Inleiden · Keizersnede · Pijn · Voorbereidingen · Ziekenhuisbevalling · Tang of Vacuumverlossing
Gerelateerde topics