Rond de laatste maand van je bevalling zou je moeten weten waar je wilt bevallen. Misschien is de keuze gerelateerd aan je verzekering, de te verwachten moeilijkheden of ervaringen met een eerdere bevalling (bijvoorbeeld een keizersnede). Je kan kiezen voor een ziekenhuis in je buurt. Niet alle ziekenhuizen hebben een kraamafdeling. Een ziekenhuis met een kraamafdeling wordt ook wel geboortekliniek of vrouwenkliniek genoemd.
Heb je een keizersnede of worden problemen verwacht, dan beval je in het ziekenhuis waar medische specialisten aanwezig zijn en in staat zijn om op te treden waar nodig is. Ook vrouwen die te ver weg wonen van een ziekenhuis, kunnen niet thuis bevallen. Immers bij complicaties tijdens de bevalling zou het te lang duren voor ze het ziekenhuis kunnen bereiken.
Voor de bevalling heb je de mogelijkheid om alvast een kijkje te nemen tijdens open dagen. Informeer hoe je het de vroedvrouw, artsen en jezelf zo makkelijk mogelijk kunt maken zodat je met een gerust hart naar de bevalling uit kunt zien. Registreer je op voorhand als dat nog niet is gedaan.
Wie is er aanwezig bij de bevalling?
Sommige - maar niet alle - centra hebben geen problemen met de aanwezigheid van anderen behalve de vader en misschien je eigen dokter of vroedvrouw. Als je een speciale vriend of familielid wilt meenemen dien je dit op voorhand even te overleggen.
Wie knipt de navelstreng door?
Soms doet de vader dit om bij het bevallingsproces betrokken te zijn, andere keren doet de vader dit echter liever niet. Overleg het vooraf met je partner.
Kan je borstvoeding geven?
Het is het makkelijkste wanneer je direct na de geboorte de borstvoedroutine oppakt. Besluit daarom nog voor de geboorte of je borstvoeding wilt gaan geven. Zoals je waarschijnlijk al weet wordt het geven van borstvoeding gedurende het hele eerste jaar van de baby aanbevolen. Ook ziekenhuizen stimuleren deze keuze en zullen je zoveel mogelijk bij je baby houden om dit mogelijk te maken.
Als je om wat voor reden dan ook besluit of moet besluiten om geen borstvoeding te geven dan is baby-poedermelk na moedermelk de beste keuze. Het is een volledige voeding voor de baby.
Voor je het ziekenhuis verlaat
Hoewel ziekenhuisverblijven steeds korter worden zijn er toch een aantal dingen die moeten gebeuren voor je weer naar huis mag. Ziekenhuispersoneel zal eerst moeten bepalen of je conditie stabiel is en of de baby zich naar verwachting ontwikkelt. Als je nog niet genoeg weet over borstvoeding kun je daar nu het beste naar vragen zodat je thuis niet in onzekerheid zit.
Direct na de bevalling
Baby's eerste controle.. Waar gaat mijn baby heen? Dit zou je je kunnen afvragen wanneer de zusters je baby meenemen direct na de geboorte. Een aantal dingen wordt in de bevalkamer gedaan, een aantal misschien daarbuiten. Vaders kunnen eventueel mee met de camera als dat is toegestaan.
Ziekenhuismedewerkers rapporteren de gezondheid van de baby en doen enkele routinehandelingen waaronder:
Het personeel zal je ook aanmoedigen om snel weer te gaan lopen om naar het toilet te gaan. Een bidet is handig om het gebied rond de vagina schoon te maken, of ga indien mogelijk even onder de douche om jezelf lekker schoon te spoelen.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Bevallen · Bevallingshoudingen · Braxton Hicks · Doula · Inleiden · Keizersnede · Pijn · Voorbereidingen · Waterbevalling · Tang of Vacuumverlossing
Gerelateerde topics