Je bloeddruk is afhankelijk van leeftijd, gewicht en gezondheid. Een gemiddelde bloeddruk is 120/80 (120 over 80). Het eerste getal zegt iets over de systolische druk. Deze geeft aan hoe hoog de druk in de slagaderen is en wanneer het bloed tijdens een hartslag in de aderen wordt gepompt. Het tweede getal zegt iets over de diastolische druk. De diastolische druk geeft de hoeveelheid druk aan, wanneer het hart in rust is (dus tussen 2 hartslagen in).
Bij een lage bloeddruk (hypotensie) is de bloeddruk te laag om normaal te kunnen functioneren. Dit is meestal wanneer de waarden onder de 90/60 liggen.
Hoe wordt de bloeddruk gemeten?
Arteriële bloeddruk wordt gemeten met een opblaasbare manchet om de arm gedurende enkele minuten in een rustpositie, zittend of liggend. De manchet wordt opgepompt en weer ontlucht. Automatische bloeddrukmeters geven dan de bloeddruk weer van twee waarden in mmHG: de systolische (bovendruk) bloeddrukwaarde en de diastolische (onderdruk) bloeddrukwaarde, aangevuld met het aantal gemiddelde hartslagen per minuut.
Er is druk in de bloedvaten nodig om het bloed naar de organen te pompen. Wanneer de druk onder een zeker niveau komt, is het hart niet in staat om voldoende bloed naar deze organen te pompen. Het gevolg hiervan kan zijn dat je flauwvalt, je hersenen krijgen een tekort aan bloed. Omdat de hersenen het hoogste deel van het lichaam vormen wanneer je staat, zijn ze erg kwetsbaar. Het bloed moet vanuit het hart `relatief ver` omhoog gepompt worden. Om te zorgen dat de hersenen voldoende bloed en zuurstof krijgen, moet er voldoende druk zijn.
Bij een lage bloeddruk is er sprake van ontoereikende bloedtoevoer naar verschillende organen.
Acute lage bloeddruk geeft ernstigere verschijnselen dan enkel flauwvallen. Het kan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat je in een shock raakt. Is er sprake van een geleidelijk ontstaan van lage bloeddruk, dan kan je soms helemaal geen verschijnselen hebben. Soms komt dan een licht gevoel in het hoofd voor.
Lage bloeddruk tijdens de zwangerschap
Meestal krijg je last van een lage bloeddruk, zodra je het tweede trimester van de zwangerschap ingaat. Het kan ook eerder voorkomen.
Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door twee factoren. Als eerste wordt je baarmoeder natuurlijk steeds groter. Door het groeien van je baarmoeder kan deze gaan drukken op de aorta en op de holle aders wanneer je plat ligt. Probeer zo min mogelijk op je rug te liggen en op je rug te slapen. Het tweede punt is het té snel omhoog komen vanuit een liggende of hurkende positie. Door de zwaartekracht stroomt je bloed snel weg uit de hersenen. Dit kan je voorkomen door langzaam omhoog te komen.
Als je er van houdt kun je gerust een paar extra dropjes nemen, samen met een kop zoethoutthee. Deze werken namelijk bloeddrukverhogend!
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Bloeddruk · Hoge bloeddruk (hypertensie)
Gerelateerde topics