Bloedingen en wonden gaan soms verder dan schaafwonden. Het is dan goed om te weten wat je moet doen en waar je op moet letten om je kind zo goed mogelijk te kunnen helpen.
Inwendige bloedingen
Er kan een inwendige bloeding ontstaan door een breuk of verwonding van interne organen. Een voorbeeld hiervan is als je kind een klap tegen de borst of de buik heeft gekregen.
Je kunt dan de volgende klachten bij je kind opmerken;
Een inwendige bloeding is ook mogelijk als je kind een heupje of been heeft gebroken of als er een arm of been is verbrijzeld.
Ga zo snel mogelijk naar de Eerste Hulp van het ziekenhuis, of bel 112 bij het vermoeden van een inwendige bloeding. Houdt een bloedend lichaamsdeel altijd omhoog.
Herkennen van een slagaderlijke bloeding
Bij een slagaderlijke bloeding is het bloed helder rood en 'spuit' het bloed uit de wond. Probeer het bloed te stelpen door tegen de wond aan te drukken en bel direct 112.
Bloedneus
Een bloedneusje komt regelmatig voor bij kinderen en is meestal onschuldig. Blijft het neusje echter bloeden, probeer dan je kind te laten snuiten om vervolgens (zachtjes) in het onderste deel van het neusje te knijpen. Doe dit tenminste 10 minuten.
Blijft het neusje van je kind nog bloeden, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Bel dan de huisarts of ga naar de Eerste Hulp afdeling van het ziekenhuis.
Wat te doen bij wonden
Krassen en schaafwondjes
Maak de wond(jes) voorzichtig schoon en bedek deze met een steriel gaasje. Bij oppervlakkige schaafwondjes is het beter om er niets op te doen. Bij vermoeden van bijvoorbeeld glas of vuil in de schaafwond (of bij een grotere wond) is het beter om naar de huisarts te gaan of naar de Eerste Hulp afdeling van het ziekenhuis.
Steekwonden
Bij steekwonden bij kinderen is het belangrijk om naar de huisarts te gaan of naar de Eerste Hulp afdeling van het ziekenhuis. Meestal zijn de wondjes maar oppervlakkig en goed zelf te verzorgen, maar soms kan er sprake zijn van diepere wonden. Tevens is er het gevaar van besmetting, een besmetting kan een infectie diep in de wond veroorzaken. Steekwonden kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld spijkers of messen.
Kneuzingen
Kneuzingen zijn blauwe plekken die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door stoten. Het is afhankelijk van de stoot en de plek van het lichaam of deze ernstig zijn of niet. In de volgende gevallen neem je contact op met de huisarts of ga je naar de eerste hulp van het ziekenhuis:
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics