Veel vrouwen hebben last van wat licht bloedverlies in het begin van de zwangerschap. Normaal gesproken hebben vrouwen die licht bloedverlies hebben gehad in het eerste trimester geen problemen gedurende de verdere zwangerschap. Een beetje bloedverlies kan normaal zijn, echter is het soms wel een reden tot bezorgdheid. Ieder verlies van bloed moet gemeld worden aan de arts/verloskundige. Omschrijf de kleur, hoeveelheid en samenstelling van het bloed en alle andere symptomen die je voelt tijdens het bloedverlies. Je kunt maandverband of inlegkruisjes gebruiken om je ondergoed te beschermen. Gebruik tijdens de zwangerschap geen tampons.
De volgende opties kunnen een verklaring zijn voor bloedverlies. Neem echter altijd contact op met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog!
Een innestellingsbloeding kan voorkomen tijdens zes tot tien dagen na de bevruchting. Je kunt één of twee dagen last hebben van wat licht bloedverlies. Innestellingsbloedingen gebeuren wanneer het bevruchte eitje zich hecht aan de baarmoederwand. Omdat de zwangerschap dan nog niet is vastgesteld zullen sommige vrouwen dit bloedverlies aanzien voor hun menstruatie.
Bloedverlies kan ook een vroeg signaal zijn van een miskraam. Het is noodzakelijk om naar je verloskundige te gaan om vast te stellen of er een probleem is met de zwangerschap. Het meest beangstigend soort bloedverlies in het eerste trimester is vers bloed, helder rood van kleur, vooral wanneer dit gepaard gaat met krampen. Hoewel dit soort bloedverlies ernstig kan zijn, betekent het niet altijd dat je een miskraam krijgt. Je zorgverlener zal waarschijnlijk een echo uitvoeren om proberen vast te stellen wat de oorzaak is en of een miskraam de oorzaak kan zijn.
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan opgemerkt worden door bloedverlies in het eerste trimester. Dit gebeurt wanneer het embryo zich innestelt buiten de baarmoeder. Meestal zal het bevruchte ei innestelen in één van de eileiders. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap komt niet zo vaak voor als een miskraam. Echter, een embryo dat ingenesteld zit buiten de baarmoeder kan zich ontwikkelen tot een normale baby en ernstige inwendige bloedingen veroorzaken. Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen moeten verwijderd worden om het leven van de moeder te redden. Andere symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn buikpijn - die meestal erger is aan één kant -, lichtheid in het hoofd en de neiging ontlasting te hebben.
Een zeldzame aandoening, bekend als Mola-zwangerschap of druiventroszwangerschap kan ook een oorzaak zijn van bloedverlies. Een abnormale massa vormt zich binnenin de baarmoeder na de bevruchting. Bloedverlies is het meest voorkomende symptoom van een Mola-zwangerschap. Het is echter een ongewone oorzaak van bloedingen gedurende het eerste trimester.
Wanneer je zwanger wordt, produceert je lichaam extra bloed voor de groeiende baby, daardoor wordt er ook meer bloed aangevoerd in je baarmoederhals. Je kunt last hebben van wat licht bloedverlies na seksuele gemeenschap of na een inwendig onderzoek. Dit is normaal en vormt normaal gesproken geen risico. Gebruik een inlegkruisje om je kleding te beschermen.
Baarmoederhalsinfecties kunnen een oorzaak zijn van bloedverlies vroeg in de zwangerschap. Je zorgverlener zal een serie bloed- en/of urine onderzoeken doen om vast te stellen wat voor soort infectie het bloedverlies veroorzaakt. Om de infectie te bestrijden zal antibiotica worden gegeven.
Trauma's, zoals valpartijen of auto-ongelukken kunnen ook bloedingen uitlokken. Dit kan scheurtjes in de vaginawand of placenta veroorzaken. Scheuren in de placenta kunnen levensbedreigend zijn. Het is heel belangrijk om iedere val of ongeluk aan je arts te melden wanneer je zwanger bent.
Hoewel bloedverlies gedurende het eerste trimester heel gewoon kan zijn is het belangrijk om te onthouden dat wat voor bloeding er ook optreedt, je altijd je zorgverlener moet inlichten. De meeste artsen zullen de bloeding goed in de gaten houden en in sommige gevallen bedrust aanbevelen. Neem onmiddellijk contact op met je zorgverlener wanneer je last krijgt van hevig bloedverlies, koude rillingen of koorts krijgt of als je weefsel verliest via de vagina. Je dokter zal je veel vragen stellen en een inwendig onderzoek doen om de oorzaak van de bloeding vast te stellen. Er zal misschien ook laboratoriumonderzoek of een echo uitgevoerd worden.
1e-trimester 2e-trimester 3e-trimester
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Bloedverlies · 2e trimester · 3e trimester · Fluxus
Gerelateerde topics