Het kan gebeuren dat je wat bloedverlies hebt gedurende je tweede trimester. Veelvoorkomende oorzaken zijn groei van de baarmoederhals of ontstekingen. Bloedingen kunnen een bedreiging vormen voor zowel de moeder als het ongeboren kind. De meest voorkomende oorzaak van hevig vaginaal bloedverlies tijdens latere perioden van je zwangerschap is een probleem met de placenta. Neem contact op met je zorgverlener bij iedere vorm van bloedverlies. Je zorgverlener zal de reden van de bloeding proberen vast te stellen. Wees nauwkeurig in het vertellen van je symptomen, zoals hoeveel bloed je verloren bent, hoe het eruit zag en of het stolsels of weefsel bevatte. Als je maandverband gebruikt om het bloed te absorberen onthoud dan hoeveel je er hebt gebruikt. Deze informatie kan je zorgverlener helpen vast te stellen of het bloedverlies normaal is of dat het een ernstiger reden heeft.
Hoewel een miskraam minder vaak voorkomt in het tweede trimester is er nog altijd een kans dat dat gebeurt. Als je last hebt van kramp en bloedverlies neem dan onmiddellijk contact op met je arts. Soms kan een dreigende miskraam vroeg genoeg gesignaleerd worden om de zwangerschap te redden.
Vaginale bloedingen in het tweede trimester kunnen veroorzaakt worden door een baarmoederhalsinfectie of uitzetting van de baarmoederhals. Soms kan een lichte bloeding van de baarmoederhals een teken zijn van baarmoederhalsincompetentie. Hierbij gaat de baarmoederhals spontaan open, wat kan leiden tot een vroegtijdige bevalling. Dit gebeurt meestal tussen de 18de en 23ste week van de zwangerschap en vereist onmiddellijke medische aandacht. Wanneer dit op tijd opgemerkt wordt kan de arts het openen van de baarmoederhals voorkomen, door het uitvoeren van een cerclage (een bandje om de baarmoederhals).
Als je last hebt van gemiddeld tot zwaar bloedverlies tijdens het tweede trimester kun je last hebben van placenta previa. Placenta previa ontstaat wanneer de placenta te laag in de baarmoeder ligt en daardoor de opening van het geboortekanaal bedekt. Het belangrijkste symptoom van placenta previa is helder rood vaginaal bloedverlies zonder pijn. Het bloeden kan opeens stoppen, maar komt bijna altijd terug. Dit is een ernstige complicatie in de zwangerschap en vereist onmiddellijke medische zorg.
Wanneer de placenta zich voortijdig begint te verwijderen van de binnenzijde van de baarmoeder kan dit bloedverlies veroorzaken binnen in de baarmoeder. Deze zeldzame aandoening is bekend als placenta abruptie. Bloedingen veroorzaakt door placenta abruptie kunnen licht tot hevig zijn. De bloeding gaat meestal gepaard met buikpijn.
Een zeldzame maar gevaarlijke oorzaak van vaginale bloedingen gedurende zwangerschap is scheuring van de baarmoeder. Dit kan voorkomen bij vrouwen die bij een eerdere zwangerschap een keizersnede hebben gehad. Een scheur in het chirurgisch litteken in de baarmoeder veroorzaakt intense buikpijn en gevoeligheid. Hierdoor komt de baby gedeeltelijk of geheel terecht in de buikholte.
Licht bloedverlies tussen de 20e en de 37e week van de zwangerschap kan een aankondiging zijn van vroegtijdige bevalling. Een vroegtijdige bevalling gaat meestal gepaard met druk in het bekken of in de buik, zeurende rugpijn, buikkrampen of samentrekkingen van de baarmoeder. Als je symptomen hebt van een beginnende bevalling voor de 36e week van je zwangerschap, neem dan direct op met je arts/verloskundige
Een andere reden voor bloedverlies of bloedingen gedurende het tweede trimester kan de uitdrijving van de slijmprop zijn. Tijdens de de zwangerschap wordt de ingang van de baarmoederhals afgesloten door een dikke slijmprop om ervoor te zorgen dat bacteriën of andere ziektekiemen niet in de baarmoeder kunnen komen. Wanneer je lichaam zich voorbereid op de bevalling zal de baarmoederhals dunner worden en de slijmprop losraken. Als dit gebeurt zul je een dik, draderig uitvloeisel zien dat bloed kan bevatten. Het staat bekend als een bloederig ding maar het is een heel normaal teken dat kan voorkomen vanaf ongeveer 2 weken voor de dag van bevalling. Sommige vrouwen verliezen hun slijmprop echter al eerder.
Neem contact op met je zorgverlener als je bloedverlies of bloedingen hebt in het tweede trimester. Bereid je erop voor dat je naar het ziekenhuis of naar een arts zult moeten zodat oorzaak van de bloeding kan worden vastgesteld. Bel je zorgverlener onmiddellijk bij ieder bloedverlies met pijn, kramp, koorts, rillingen of samentrekkingen. Meestal zal er een onschuldige reden zijn voor het bloedverlies, maar dit kan niet via de telefoon worden vastgesteld. Je zorgverlener zal waarschijnlijk een echo voorstellen om te controleren op placenta previa. Als dit uitgesloten is zul je een vaginaal onderzoek krijgen om te kijken of je baarmoederhals uitgezet is. Je zult misschien ook aangesloten worden op monitoren die samentrekkingen van de baarmoeder kunnen registreren en de hartslag van je baby in de gaten houden. Als je veel bloed hebt verloren zul je misschien een infuus of een bloedtransfusie nodig hebben. Daarnaast zullen de artsen goed letten op signalen of je baby in nood is.
1e-trimester 2e-trimester 3e-trimester
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Bloedverlies · 1e trimester · 3e trimester · Fluxus
Gerelateerde topics