Borstvoeding, de beste voeding
Borstvoeding is de meest natuurlijke babyvoeding die er bestaat. Het is specifiek gemaakt om je babytje alles te geven wat het nodig heeft, op elke leeftijd en in alle omstandigheden. De samenstelling past zich vanzelf aan naarmate de baby ouder wordt, zelfs tot op peuter- en kleuterleeftijd.
Normale ziektes zoals verkoudheid, griep, diarree of huidinfecties kunnen niet overgedragen worden door borstvoeding. Sterker nog, wanneer de moeder een ziekte heeft, worden de antilichamen die de ziekte bestrijden via de moedermelk doorgegeven aan de baby.
Moedermelk past zich zelfs aan aan de specifieke weersomstandigheden waarin moeder en kind zich bevinden. Bij warm zomerweer bijvoorbeeld is moedermelk wateriger en dorstlessender dan tijdens de wintermaanden.
Moedermelk bevat dan ook meer dan 1000 componenten. Veel meer dan dat er in poedermelk zitten.
Baby en borst, een perfect team
Als je weet wat je moet doen, wat je kunt verwachten en wat je moet doen bij tegenslagen zal het borstvoeden een stuk gemakkelijker gaan en kunnen jij en je baby snel aan elkaar wennen. Borstvoeding is dan wel natuurlijk, maar het duurt even voordat het op rolletjes loopt. Geef jezelf en je kleintje dus even de tijd om elkaar te leren kennen.
Borstvoeden is een vaardigheid die je geleidelijk aan beter en beter onder de knie krijgt. Soms is het echt een kwestie van doorbijten en doorzetten, maar meestal wordt je geduld beloond. Vraag hulp als het even niet lekker loopt en je er mee dreigt te stoppen.
Borstvoedingsbeginselen
* Start zo snel mogelijk na de geboorte met aanleggen
* Let erop dat je babytje juist aanhapt
* Wees geduldig en blijf rustig, ook als het even niet wil lukken
* Ga geen huilende baby voeden, maar probeer hem eerst te kalmeren
* Vraag hulp als je die nodig hebt
Meer borstvoedingstips
- Het is beter om te voeden op verzoek (wanneer de baby dit zelf wil) in plaats van je aan een strak schema te houden.
- Leg je baby aan bij de eerste hongersignalen: onrustig bewegen in de slaap, mondbewegingen maken (in de slaap), wakker worden, smakgeluidjes maken, zoekend rondkijken, mondje zoekend opensperren, op de handjes sabbelen, op speelgoed sabbelen. Wacht je tot hij huilt van de honger, dan heeft hij al kostbare energie verspeeld. Hierdoor kan hij minder gaan drinken aan de borst.
- Zorg goed voor jezelf. Eet gezond en rust wanneer je kan. Dat bevordert de melkproductie.
- Wacht met het geven van afgekolfde moedermelk totdat het borstvoeden een routine is geworden en de melkproductie geen probleem meer vormt. Normaal kan je voor het eerst afkolven na 4-6 weken. Hou er rekening mee dat het geven van een flesje verwarrend kan zijn voor een babytje. Drinken van een flesje vergt immers een andere techniek dan drinken aan de borst. En melk stroomt anders bij een flesje dan bij live borstvoeding. In het ongunstigste geval kan de baby uiteindelijk zelfs de voorkeur gaan geven aan de speen in plaats van de borst.
- Let op aanwijzingen die erop kunnen wijzen dat je baby niet genoeg melk binnenkrijgt: grote gretigheid om te drinken, een ontevreden kindje, een erg slaperig kindje, weinig plasluiers en voedingen die erg lang duren. Als de baby zes dagen oud is, heeft het ongeveer 6 tot 8 nieuwe luiers per dag nodig, is het tevreden na elke voeding en zal het vanzelf om de 1- 3 uur wakker worden voor een nieuwe voeding. Die eerste weken zijn 8 tot 15 voedingen op een dag normaal. Maak je je zorgen over je melkproductie, praat dan eens met een borstvoedingsconsulente of lactatiekundige.
- Heb je last van verstopte melkkanaaltjes, kijk dan bij Verstopte-melkkanalen-en-Borstontsteking voor tips.
- Heb je last van kloofjes, ga dan naar Tepelkloven voor tips.
De kleur van borstmelk De eerste melk wordt `colostrum` genoemd. Het is een dikke geelachtige vloeistof. Het is rijk aan proteïnen, voedingsstoffen en antistoffen welke de baby beschermen tegen infecties. Als je de baby direct na de geboorte al borstvoeding geeft kan het profiteren van dit colostrum. Al na 3 tot 4 dagen verandert het colostrum in `gewone` moedermelk.
Moedermelk kan blauwachtig van kleur zijn. Dat is de eerste melk die uit je borst komt tijdens een voeding (voormelk). Ze is iets dunner en wateriger dan de achtermelk (maar verder perfect van kwaliteit!). Naarmate de voeding vordert, wordt de melk geleidelijk aan dikker. Het is dan vooral rijker aan vet. Als je de melk afkolft, zal het vet (of room) naar de bovenkant van het flesje stijgen bij het afkoelen van de moedermelk.
Hoe baby's zich voorbereiden op borstvoeding Nog voor baby`s geboren zijn, leren ze al de basisvaardigheden aan die ze na de geboorte nodig hebben.
- Wanneer je 11 weken zwanger bent, (bijna 3 maanden) heeft de baby geleerd hoe het moet slikken. baby`s slikken vruchtwater in in de baarmoeder.
- Wanneer je 24 weken zwanger bent, (6 maanden) heeft je baby geleerd om te zuigen. Baby's brengen veel tijd door met hun handen dicht bij de mond, voor de geboorte. Op echo`s zijn baby`s vaak te zien terwijl ze zuigen op een duim, vinger of hand.
- Wanneer je 32 weken zwanger bent, (8 maanden) heeft de baby geleerd om naar een borst toe te bewegen. De baby zal zijn hoofd draaien wanneer deze wordt aangeraakt, en zal de mond openen wanneer de onderlip wordt aangeraakt. Rond deze tijd kan de baby ook gecontroleerd zuigen en slikken.
- Wanneer je 37 weken (9 maanden) zwanger bent, heeft de baby geleerd hoe het moet zuigen, slikken en ademhalen, de drie vaardigheden die het nodig heeft om te kunnen drinken aan de borst na de geboorte.
Zie ook deze informatieartikelen: · Aanleggen · Borstvoeding op het werk (NL) · Borstvoedingsluiers · Clusteren · Duratie · Fysieke gevolgen · Kolven · Langvoeden · Melkkanalen en Borstontsteking · Melkproductie · Menstruatie · Redenen om te stoppen · Regeldagen · Snel stoppen met kolven · Spruw · Tandemvoeden · Tepelkloven · Toeschietreflex · Voordelen · Wisselvoeden
Gerelateerde topics