Goed aanleggen
Neem een gemakkelijke en een comfortabele positie aan. Een positie waarbij zowel jijzelf als je baby je goed voelen. Borstvoeding begint bij een ontspannen houding!
Positioneer je baby zodanig dat zijn gezichtje naar je tepel gericht is. Baby’s buikje ligt tegen mama’s buik aan, het nekje en rugje liggen dus in elkaar verlengde. Baby’s neusje moet ter hoogte van de borst liggen (en dus niet zijn mondje!).
Ondersteun je baby in zijn hals en rug, niet enkel achter zijn hoofdje. En ondersteun eventueel je borst met je vrije hand. Er mogen geen vingers op het tepelhof liggen als je je borst ondersteunt.
Strijk of kietel zachtjes met je tepel de lippen van de baby, totdat zijn mondje wijd open staat. Het is belangrijk dat de baby zowel de tepel als een groot deel van het tepelhof in zijn mond neemt. En dat kan hij alleen als hij zijn mond echt wijd open doet.
Heeft je babytje zijn mond goed open, trek hem dan naar je toe. Zo hapt hij vanzelf juist aan. Doet hij dat niet en gaat hij bijvoorbeeld alleen op je tepel sabbelen, laat hem dan niet verder drinken. Als je baby alleen op je tepel zuigt, worden de melkklieren niet genoeg gestimuleerd. Dit kan pijnlijke scheuren in je tepel veroorzaken, de zogenaamde tepelkloven.
Ligt je kleintje niet goed aan, trek dan niet zomaar je borst uit de mond van je babytje, maar maak hem los door je pink voorzichtig in zijn mondhoekje te drukken. Zo los je het vacuüm op en kan je je babytje loskoppelen zonder je tepel te beschadigen. Begin nu overnieuw: zorg ervoor dat je kleintje zijn mondje goed wijd open doet en trek hem weer naar je toe.
Probeer de borst niet in een onwillige mond te steken. Laat je baby het initiatief nemen.
Als je borst baby`s neusje blokkeert en hij daardoor niet goed kan ademhalen, dan kan je de beentjes van je kleintje verder onder je arm doorschuiven langs je middel. Je borst een beetje optillen. Of zijn achterwerkje wat meer naar je toe trekken. Op die manier komt het kinnetje van je kleintje tegen jouw borst te liggen. En blijft zijn neusje vrij om te ademen.
Ga niet met je vingertoppen op de borst duwen. Daarmee blokkeer je de melkkanaaltjes.
Als je een sterke en ritmische zuig- en slikbeweging ziet in de kaken van de baby, en die beweging loopt door tot aan de oortjes, gaat het hoogstwaarschijnlijk goed.
Ligt je kleintje goed aan en doet het voeden verder geen pijn, dan mag je babytje zo lang drinken als hij zelf wil. Je hoeft hem niet eerder los te koppelen. Laat hem zelf de duur van de voedingen maar bepalen.
Het kan zijn dat het aanhappen de eerste dagen wat pijnlijk aanvoelt. Probeer dan even door te zetten. Hoe vaker de baby drinkt, hoe minder pijn het zal gaan doen. Blijft het borstvoeden pijn doen of is de pijn niet te harden, raadpleeg dan zo snel mogelijk een borstvoedingsconsulente of lactatiekundige. Zij kan samen met jou uitzoeken waar de pijn vandaan komt. En je enkele tips geven om het voeden aangenamer te maken.
Tips Met dank aan
borstvoeding.aardig.be.
Zie ook deze informatieartikelen: · Borstvoeding · Borstvoeding op het werk (NL) · Borstvoedingsluiers · Clusteren · Duratie · Fysieke gevolgen · Kolven · Langvoeden · Melkkanalen en Borstontsteking · Melkproductie · Menstruatie · Redenen om te stoppen · Regeldagen · Snel stoppen met kolven · Spruw · Tandemvoeden · Tepelkloven · Toeschietreflex · Voordelen · Wisselvoeden
Gerelateerde topics