Helaas bieden werkgevers nog steeds weinig ruimte om het werk en borstvoeding te combineren. Het is zelfs zo, dat niet iedere werkgever op de hoogte is van de wet- en regelgeving over borstvoeding op het werk. Slechts een klein aantal werkgevers heeft formele afspraken gemaakt in het bedrijfsbeleid over borstvoeding. De aanbevolen tijd om uitsluitend borstvoeding te geven is een half jaar. Een groot deel van de werkende vrouwen stopt helaas met het geven van borstvoeding zodra ze weer gaan werken.
De Nederlandse wet- en regelgeving biedt vrouwen de mogelijkheid om borstvoeding te combineren met het werk. Helaas zijn vaak ook borstvoedende moeders niet bekend met hun rechten. En soms spelen ontbrekende faciliteiten (een privé-ruimte bijvoorbeeld) een grote rol. Werkgevers hebben een wettelijke verplichting om vrouwen tegemoet te komen en deze op hun rechten te wijzen.
Jouw rechten Wanneer je besluit je kindje borstvoeding te geven, mag je hiervoor maximaal een kwart van je arbeidstijd gebruiken. Je mag deze tijd gebruiken om je kindje te voeden, of om de borstvoeding af te kolven. Deze tijd krijg je doorbetaald, dit is je werkgever verplicht. Alleen als je meer dan een kwart van je werktijd nodig hebt, hoeft je werkgever dit niet te betalen. Wil je langer dan negen maanden je kindje op het werk voeden (of op het werk de melk afkolven), dan moet je hierover met de werkgever afspraken maken. Deze afspraken gaan buiten de wet om.
De werkgever is verplicht om een geschikte ruimte voor jou beschikbaar te stellen. Het moet zelfs mogelijk zijn, om deze ruimte van binnenuit te kunnen afsluiten. Is er geen geschikte ruimte beschikbaar op het werk, dan moet je de gelegenheid krijgen om je kindje thuis te voeden. Hierbij geldt wel de maximale beschikbare tijd op kosten van je werkgever.
Goed om te weten - Je mag tot negen maanden na de bevalling gebruik maken van de voorzieningen die gelden tijdens je zwangerschap, met uitzondering van de gelegenheid om naar zwangerschapsonderzoeken te gaan.
- De ruimte die de werkgever beschikbaar moet stellen, zou eigenlijk voorzien moeten zijn van een koelkast, stromend water en zelfs een bed of uitklapbed.
- Je mag zo vaak en zo lang voedingen geven als nodig is, dit geldt ook voor het afkolven van melk.
Artikel 4:8 Arbeidstijdenwet
Voedingsrecht
1. Een vrouwelijke werknemer, die een borstkind voedt, heeft, indien zij de werkgever hiervan in kennis heeft gesteld, gedurende de eerste 9 levensmaanden van dat kind het recht de arbeid te onderbreken ten einde in de nodige rust en afzondering haar kind te zogen dan wel de borstvoeding te kolven. De werkgever biedt haar daartoe de gelegenheid en stelt, waar nodig, een geschikte af te sluiten besloten ruimte ter beschikking.
Zie ook deze informatieartikelen: · Borstvoeding · Aanleggen · Borstvoedingsluiers · Clusteren · Duratie · Fysieke gevolgen · Kolven · Langvoeden · Melkkanalen en Borstontsteking · Melkproductie · Menstruatie · Redenen om te stoppen · Regeldagen · Snel stoppen met kolven · Spruw · Tandemvoeden · Tepelkloven · Toeschietreflex · Voordelen · Wisselvoeden
Gerelateerde topics