Het controleren van de luiers is een goede manier om te kijken of je kindje genoeg binnenkrijgt. Daarnaast is het natuurlijk altijd van belang om ook op andere factoren te letten zoals groei, gewicht en gedrag.
Urine
Je leest vaak dat een baby die borstvboeding drinkt vier tot zes kletsnatte luiers per dag moet hebben. De urine behoort helder, geurloos en licht van kleur te zijn. Alleen de eerste drie dagen na de geboorte kan het aantal plasluiers minder zijn. Colostrum, de moedermelk tijdens de eerste dagen, is een erg voedzame en geconcentreerde voeding, maar ze bevat weinig water, met als gevolg minder plasluiers. Het kan dus best voorkomen dat je kindje op de eerste dag maar één natte luier heeft en op de tweede dag slechts twee natte luiers. Niets om je zorgen over te maken! Vanaf dag vier dient je kindje echter wel elke dag vier tot zes plasluiers te produceren.
Stoelgang
De eerste dagen poept een baby meconium, die is teerachtig en donkergroen tot zwart van kleur. Tegen de derde dag wordt de ontlasting lichter van kleur, dat betekent dat het colostrum (de eerste geelachtige stroperige melk) overgaat in de rijpere moedermelk.
De ontlasting van een baby die enkel borstvoeding krijgt is vaak vormloos tot vloeibaar. De ontlasting is dan meestal (mosterd)geel van kleur, al kunnen andere tinten ook voorkomen. Het is niet ongewoon wanneer het lijkt of er in de ontlasting ‘zaadjes en pitjes’ zitten. Wanneer een kind andere dingen gaat eten en drinken, of sterk gekleurde voedingsmiddelen of supplementen binnenkrijgt, kan de kleur en substantie van de ontlasting veranderen.
De eerste vier tot zes weken heeft een kind normaal gezien elke dag ontlasting. Sommige kinderen hebben in elke luier een vlek van ontlasting, waar anderen een of meerdere keren per dag een 'volle' luier hebben. Afname van ontlasting tijdens eerste weken kan wijzen op te weinig melkinname. Omdat de gemiddelde hoeveelheid vet in de moedermelk toeneemt als de borsten beter geleegd worden, zal een kind dat de borst goed leegdrinkt drinkt meer vet binnenkrijgen. En vet werkt laxerend en rustgevend voor de darmen en het verteringsstelsel! Wanneer een kind 7 dagen geen ontlasting produceert, dient deze diezelfde dag nog gezien te worden door een lactatiekundige. Er hoeft niets aan de hand te zijn, maar het is beter om het te laten controleren.
Vanaf vier tot zes weken kan het ontlastingspatroon veranderen. Sommige kinderen blijven elke dag ontlasting produceren, waar anderen probleemloos een paar dagen tot meer dan een week zonder kunnen.
In geval van twijfel over de gezondheid van je kind en bij afwijkende ontlasting die niet verklaarbaar is, kun je het beste medisch advies vragen.
Meer uitleg over borstvoedingsstoelgang op
borstvoeding.aardig.be.
Zie ook deze informatieartikelen: · Borstvoeding · Aanleggen · Borstvoeding op het werk (NL) · Clusteren · Duratie · Fysieke gevolgen · Kolven · Langvoeden · Melkkanalen en Borstontsteking · Melkproductie · Menstruatie · Redenen om te stoppen · Regeldagen · Snel stoppen met kolven · Spruw · Tandemvoeden · Tepelkloven · Toeschietreflex · Voordelen · Wisselvoeden
Gerelateerde topics