Gewichtsafname
Tijdens de zwangerschap sla je ongeveer vijf tot tien pond lichaamsvet op. Dit vet wordt gedurende de eerste drie tot zes maanden gebruikt voor de borstvoeding. De overige calorieën moeten uit je dagelijkse voeding komen. Hoeveel calorieën je nodig hebt hangt af van de leeftijd van de baby, of je actief bent, en van de hoeveelheid moedermelk die je geeft.
Doorgaans wordt aangeraden om zo’n 300 tot 500 kcal extra te eten op een dag. En laat die extra’s dan vooral bestaan uit verse en volle producten: graanproducten, melkproducten, groentes, fruit, vis, plantaardige olie en noten. Meer informatie over gewichtsafname en lijnen tijdens de borstvoedingsperiode vind je op borstvoeding.aardig.be
Veilig afvallen tijdens het borstvoeden
Een borstvoedende moeder kan veilig afvallen door het combineren van gezonde voeding met gematigde oefeningen. Eén pond per week afvallen wordt als veilig beschouwd.
Ga je harder lijnen, dan komen er afvalstoffen vrij in je lichaam die in je moedermelk terecht komen. En dat is niet goed voor je melkproductie, en ook niet voor de melkkwaliteit.
Wat als je niet gezond eet? Je lichaam zorgt goed voor de baby, door het maken van borstmelk van een hoge kwaliteit. Zelfs als je zelf niet gezond genoeg eet. Als je te weinig calorieën, vitaminen en mineralen eet, worden deze aan je lichaam onttrokken voor het produceren van de melk. Als gevolg hiervan kun je misselijk of slap worden, en gevoeliger voor infecties, maar de melk voor je kindje blijft wel van prima kwaliteit.
Pijnlijke tepels
De meeste vrouwen hebben in de eerste paar weken last van `normale` pijnlijke tepels. Dat komt doordat de tepels zich moeten aanpassen aan het borstvoeden. Normale pijn is meestal niet ernstig en zal het verlangen om borstvoeding te geven niet beïnvloeden.
Een aantal vrouwen zal echter problemen krijgen met hun tepels, waarbij deze bijzonder pijnlijk kunnen zijn. Dan spreken we over tepelkloven; kleine wondjes op de overgang van tepel naar tepelhof. Deze wondjes worden vaak veroorzaakt door een verkeerde techniek en/of houding tijdens het borstvoeden. Wanneer deze gecorrigeerd worden, wordt de pijn meestal ook minder. Zie ook Infoforum > Borstvoeding > Tepelkloven
Normale tepelgevoeligheid en ongemakken
Zie ook deze informatieartikelen: · Borstvoeding · Aanleggen · Borstvoeding op het werk (NL) · Borstvoedingsluiers · Clusteren · Duratie · Kolven · Langvoeden · Melkkanalen en Borstontsteking · Melkproductie · Menstruatie · Redenen om te stoppen · Regeldagen · Snel stoppen met kolven · Spruw · Tandemvoeden · Tepelkloven · Toeschietreflex · Voordelen · Wisselvoeden
Gerelateerde topics