Als je borstvoeding geeft, krijg je vroeg of laat te maken met regeldagen. De melkproductie is dan niet aangepast aan de stijgende vraag van je babytje, en moet dus omhoog.
Vaak voelen moeders zich erg onzeker tijdens regeldagen. Het lijkt immers alsof je kindje onverzadigbaar is en je borsten helemaal leeg aanvoelen. Maar die onzekerheid is nergens voor nodig. De natuur heeft het zo geregeld dat na enkele dagen van vaker aanleggen, je productie vanzelf de hoogte in gaat.
Hoe herken je regeldagen? - Als je kindje huilerig is en vaak wil drinken
- Als je het gevoel hebt dat je borsten leeg zijn
- Als je het idee hebt dat je kindje niet voldaan is na de voeding
De voedingsbehoefte van een baby verandert regelmatig. Op sommige momenten schiet een babytje in een groeispurt. En heeft dan niet meer genoeg aan de melk die het krijgt. Daardoor heeft de baby meer honger en zal vaker willen drinken.
Als je het kindje dan vaker aanlegt, krijgen je borsten niet meer de tijd om helemaal vol te lopen. Dat is voor hen het signaal dat er meer melk geproduceerd moet worden. Na enkele dagen van vaker drinken, is de melkproductie dan weer afgesteld op de hogere voedingsvraag. En zal het kindje weer een voldaan gevoel hebben na het drinken.
Wanneer heb je regeldagen?
Over het algemeen heb je regeldagen rond:
- 10 dagen
- 3-4 weken
- 3 maanden
- 4 maanden
- 6 maanden
Het zou best kunnen dat je sommige regeldagen niet eens opmerkt. Voed je volledig op vraag van de baby, dan ben je het immers gewend dat er niet elke dag even vaak gedronken wordt aan de borst.
Je kan ook tussentijdse regeldagen ervaren, bijvoorbeeld bij extreem warm weer of omdat je kindje een virus heeft opgelopen en antistoffen nodig heeft.
Wat moet je doen tijdens regeldagen? - Leg je kind maar aan wanneer het daar om vraagt, ook al is dat elk uur. Dit kost even veel tijd en energie, maar na enkele dagen zul je zien dat je borstvoeding is aangepast aan de nieuwe voedingsvraag. Je kunt wel wat last hebben van stuwing, omdat je die dagen ervoor vaak hebt aangelegd.
- Zorg dat je kindje de borst goed leeg drinkt. De honger van je kindje wordt immers beter gestild met de vettere achtermelk uit je borst. Bovendien geldt het principe: hoe leger de borst, hoe meer melk er de keer daarop aangemaakt zal worden.
Leg je kindje bij elke zuigbehoefte aan de borst en geef het dus geen speentje.
Voed je kindje bij elk hongersignaal: wakker worden, op de handjes sabbelen, smakgeluidjes maken, zoekend rondkijken, mondje zoekend opensperren.
Regeldagen zijn even vervelend, maar het is toch prachtig dat de natuur dit zo 'geregeld' heeft!
Lijkt je kindje onverzadigbaar en de hele tijd de borst te willen op één bepaald moment van de dag, dan zit je mogelijk niet in de regeldagen, maar is je kindje aan het clusteren. Meer informatie over clusteren vind je
hier in het infoforum.
Meer informatie en tips over de melkproductie vind je
hier in het infoforum.
Zie ook deze informatieartikelen: · Borstvoeding · Aanleggen · Borstvoeding op het werk (NL) · Borstvoedingsluiers · Clusteren · Duratie · Fysieke gevolgen · Kolven · Langvoeden · Melkkanalen en Borstontsteking · Melkproductie · Menstruatie · Redenen om te stoppen · Snel stoppen met kolven · Spruw · Tandemvoeden · Tepelkloven · Toeschietreflex · Voordelen · Wisselvoeden
Gerelateerde topics