Normaal gezien wordt de baby gelijk na de geboorte op de buik van de moeder gelegd. Niet veel later krijgt ook de vader de gelegenheid om voor het eerst de baby vast te houden. Dit zijn hele belangrijke momenten, voor zowel de baby als de ouders. Heel vaak begint juist op dat moment, wanneer de ouders hun baby voor het eerst vasthouden, het moeder/vader gevoel: het gevoel van "Ik ben vader/moeder geworden".
Te vroeg geboren baby's (die niet in een optimale conditie of te klein zijn) worden vaak snel naar de afdeling neonatologie gebracht. In een enkel geval hebben de ouders de baby nog even kunnen vasthouden, maar vaak ook niet. Nadat de baby is overgebracht naar neonatologie, is er vaak weinig kans om de baby bij zich te pakken. Hierdoor kan het voorkomen dat de normale ouderlijke gevoelens sterk in de war raken. Het ontbreken van contact kan zelfs leiden tot emotionele problemen bij de ouders. Ook voor de baby is het soms moeilijk. Op de afdeling is onder andere veel lawaai en licht, dit is niet bevorderlijk voor de normale ontwikkeling van het kind.
Ouders krijgen de kans om bij hun kind te zijn en het zoveel mogelijk te verzorgen. Een belangrijke ontwikkeling is het kangoeroeën (of buidelen). De baby wordt hierbij een poosje op de blote borst van de vader of moeder gelegd. Om te zorgen voor rechtstreeks huidcontact tussen ouders en kind, heeft de baby enkel een luiertje aan.
De ouder neemt eerst een ontspannen houding aan op een stoel of bed, waarna de baby op de borst wordt gelegd. Beide worden toegedekt met een deken. Omdat de temperatuur van de ouder voldoende is om de baby warm te houden, is er geen risico op afkoeling.
Hoe lang de ouder met het kindje kan kangoeroeën hangt van het één en ander af. Een half uur is wel een minimum, gezien de tijd die soms nodig kan zijn voor de installatie. Bij baby's die zijn verbonden met veel instrumenten en apparaten is het kangoeroeën wat omslachtig, omdat het al gauw een tiental minuten kan duren voordat de baby op de borst ligt. Hoe lang de baby blijft liggen, hangt van de baby af, maar ook van het uithoudingsvermogen van de ouder. Zodra de baby meer zelfstandig wordt en ook gemakkelijker gehanteerd kan worden, kunnen ouder en kind vaker kangoeroeën.
Zodra de baby zich op de blote borst van de ouder heeft genesteld, kan hij zeer alert zijn. Na een poosje valt de baby heerlijk ontspannen in slaap en heeft het een regelmatige en diepe ademhaling.
Voorwaarden voor het buidelen
Bijna alle baby's komen voor de kangoeroe-methode in aanmerking. Enkele voorwaarden zijn:
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.