Darmkrampjes bij je baby, ze horen erbij. En ja, ze gaan weer over. Maar ondertussen zit je er wel mee... Het kan voor de ouders uitputtend zijn. Je ziet hoeveel pijn je kindje heeft. Het huilen lijkt soms maar niet te stoppen, wat je ook probeert. Soms lijkt niets te helpen. Het is zeker niet vreemd als je zelf ook eens in tranen uitbarst.
Darmkrampjes komen bij bijna alle baby's voor. Weliswaar vaker bij flesgevoede baby's dan bij borstgevoede baby's. Het spijsverteringsstelsel van de baby is nog niet af als het is geboren. Krampjes ontstaan meestal door luchtbelletjes in de darmpjes, die nog moeten rijpen.
Over het algemeen beginnen de krampjes tussen de tweede en derde week na de geboorte. Soms wat eerder. Rond de leeftijd van zes weken is er een piek in de hevigheid van de krampjes waar te nemen. Na drie maanden komen ze nog maar zelden voor. Soms lijkt het net of de buikkrampjes van het ene op het andere moment zijn verdwenen.
De ene ouder weet gelijk dat het om krampjes gaat, maar voor veel anderen is het giswerk. Daarom is het raadzaam om op consult te gaan bij de arts. Deze kan de baby onderzoeken om na te gaan of de baby geen intollerantie heeft tegen koemelk, gluten of andere voedingsstoffen. Een ontsteking of infectie van het spijsverteringskanaal moet ook worden uitgesloten, net als andere mogelijke problemen.
Bij buikkrampjes plooit de baby vaak de beentjes en/of zwaait spastisch met de armpjes. Hij blijft ontroostbaar huilen. De baby plooit voorover, spant de buikspieren op en schopt met de voetjes. Hij kan je soms vragend aankijken. Het huilen is erg krachtig en kan soms lang duren. Vaak zijn er langere huilbuien per dag. Het huilen kan even stoppen, maar na een kwartier tot een half uur begint het weer. Je kunt ook duidelijk zien dat je kindje pijn heeft.
Er zijn veel adviezen in omloop, iedereen heeft wel goede raad. Helaas, wat bij de ene baby een wondermiddel lijkt te zijn, helpt bij een ander kindje juist helemaal niet. Dit zijn in ieder geval wat opties die je kan uitproberen.
Probeer te onthouden dat eigenlijk elke baby hier doorheen moet. En dat jij er helemaal niets aan kunt doen. Darmkrampjes zijn heel erg vervelend, het kan intens verdrietig zijn om te zien dat je kindje zoveel pijn heeft, maar ze gaan echt over!
Heb jij misschien een goede tip tegen darmkrampjes, laat deze dan hier achter. Het kan net de gouden tip zijn voor de moeder die alles al heeft geprobeerd bij haar baby.
Venkel- en anijsthee worden vaak gebruikt tegen maagkrampjes bij baby's en ter stimulering van de melkproductie bij borstvoeding. De werking hiervan is nooit aangetoond.Bovendien bestaan zorgen over de veiligheid van venkel en anijs. In venkel en anijs zit namelijk estragol, een stof die bij dieren schadelijk blijkt te zijn. Daarom is het verstandig baby’s geen venkel- of anijsthee te geven.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics