Kraamtranen
Kraamtranen beginnen meestal een dag of 3 na de bevalling en duren ongeveer 10 tot 14 dagen. De helft van alle vrouwen die bevallen zijn heeft hier last van.
Het wordt ook wel de ‘babyblues’ genoemd; slecht slapen, je kwetsbaar en onzeker voelen en om het minste of geringste in huilen uitbarsten. De oorzaak kan de ommezwaai in de hormoonhuishouding zijn, maar ook psychisch heeft een pas bevallen vrouw het soms zwaar. De emotionele sneltrein en de vermoeidheid kunnen heel wat tranen veroorzaken. Deze periode na de geboorte van je kindje gaat vanzelf weer over en heeft geen invloed op de manier waarop je voor je kind zorgt.
Postnatale of Postpartum depressie
'Geniet er maar van' zul je vaak te horen krijgen als de baby eenmaal geboren is. Maar soms is de roze wolk ver te zoeken. Dit zou de mooiste tijd van je leven moeten zijn maar je voelt je verdrietig en neerslachtig. 10 tot 20% van alle vrouwen die zijn bevallen krijgt last van een depressie. In tegenstelling tot de kraamtranen gaat deze depressie niet zomaar over. Wat zijn de kenmerken? Je kunt last hebben van:
Je hebt meer kans op een depressie als je voor de bevalling of zwangerschap al last had van stress. De behandeling is per vrouw verschillend. Met de juiste medicijnen en daarbij begeleiding, bijvoorbeeld in de vorm van gesprekstherapie, kunnen de symptomen meestal binnen enkele weken verminderen of verdwijnen.
Kraambed- of Postpartum psychose
Een kraambedpsychose – ook wel postpartum psychose (PPP) genoemd - is niet te verwarren met een Postnatale Depressie. Ervaringsdeskundige Karin den Oudsten beschrijft het verschil tussen deze twee in haar boek als volgt: “Bij een psychose kom je in een andere wereld terecht, in een ander bewustzijn. Bij een depressie blijf je in het hier en nu, maar liggen je emoties behoorlijk overhoop.”
Een kraambedpsychose ontstaat na de bevalling van een kind. Voorafgaand aan de psychotische symptomen, kan de moeder vaak slecht slapen en wordt ze rusteloos, prikkelbaar of opgewonden. Deze eerste verschijnselen kunnen enkele uren tot enkele weken na de bevalling beginnen, maar ook het stoppen met borstvoeding kan een aanleiding zijn. Of deze verschijnselen de psychose veroorzaken, of juist symptomen van de ziekte zijn, is niet duidelijk.
Een tot twee op de 1000 bevallingen leidt tot een kraambedpsychose. De kans is het grootst bij de bevalling van het eerste kind. Vrouwen die na de bevalling in een psychose komen, hebben een immuunsysteem dat na de bevalling niet goed meer functioneert en raken daardoor mentaal ernstig in de war. Ze kunnen zelfmoordgedachten krijgen of waanbeelden. Ze kunnen zelfs denken dat het kindje beter af is als het dood is.
Hulp zoeken
Ga naar je huisarts of verloskundige wanneer je:
De behandeling bestaat uit een combinatie van medicijnen, kalmerings-/slaapmiddelen en eventueel hormonen. Bij een lichte psychose kun je thuisblijven om te herstellen, bij een zwaardere psychose wordt je opgenomen op de psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis (PAAZ). De herstelperiode is ongeveer 2 á 3 maanden.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics