Bij zuigelingen en kinderen komt diarree veel voor. Er wordt gesproken van diarree als de ontlasting dun en waterig is en vaker op een dag voorkomt dan gewoonlijk.
Hoe ontstaat diarree
Meestal is een darminfectie de schuldige aan het ontstaan van diarree. De ziekteverwekkers zijn virussen of bacteriën en komen via de mond in de darmen, waar ze een ontsteking veroorzaken van de darmwand. De ziekteverwekker kan worden overgedragen via ontlasting of speeksel, ook via het toilet, de vingers of het keukengerei. Je moet ook alert zijn op besmet water of voedsel dat bedorven is, hierin zitten ook bacteriën die een darminfectie kunnen veroorzaken.
Een andere oorzaak van diarree is wanneer het kind te veel vruchtensappen drinkt, vooral bij appelsap.
Mogelijke verschijnselen Diarree gaat bij kinderen vaak samen met overgeven. Het kan ook koorts krijgen. Bij diarree kan het kind pijnlijke buikkrampen hebben. De ontlasting kan er soms uitspuiten. Een kind met diarree verliest veel vocht, zeker als het ook koorts heeft en moet overgeven. Drinkt het kind niet voldoende (of kan het kind het niet binnen houden), dan kan het uitdrogen. Voornamelijk kindjes onder de 2 jaar kunnen erg snel uitdrogen.
Uitdroging Kinderen onder de 2 jaar kunnen binnen 24 uur uitdrogen, bij oudere kinderen duurt dit 2 tot 3 dagen.
Verschijnselen van uitdroging - als je met de vingers een huidplooi optilt en deze blijft even staan;
- sufheid;
- lusteloosheid;
- droge mond;
- diepliggende ogen;
- klagen over dorst;
- niet of weinig plassen (donkere urine), het is belangrijk de plasluiers te tellen en deze te vergelijken met de normale plasluiers.
Als het kind voldoende drinkt en regelmatig plasluiers heeft, kwijlt of huilt met tranen, is de kans klein dat het is uitgedroogd.
Wat te doen - Probeer het kind meer te laten drinken dan normaal, het is belangrijk om het vochtverlies aan te vullen. Borstvoeding of flesvoeding kun je gewoon voortzetten. Als het kind goed drinkt, is het verdunnen van de voeding niet nodig.
- Lukt het drinken van melk niet goed, dan kan het worden verdund, het kind mag ook lauw water drinken. Geef een peuter of kind na iedere dunne ontlasting iets te drinken wat het lekker vindt en probeer het zittend te laten drinken. Geeft het kind ook over, geef dan steeds een klein beetje vocht (bijvoorbeeld elke 5 tot 10 minuten 1 tot 3 eetlepels). Mocht het kind toch weer overgeven, onthoudt dan dat het toch een deel van het vocht binnenhoudt. Zo komt er geleidelijk aan wat vocht binnen.
Voorkomen van besmetting
De ziekteverwekker van diarree is via de ontlasting of speeksel gemakkelijk op anderen over te dragen. Om die reden is een goede hygiëne belangrijk om besmetting te voorkomen. Verschoon regelmatig de luiers. Na het verschonen van de luiers, na het gebruik van het toilet en voor het eten en drinken, is het belangrijk om goed de handen te wassen. Houd het aanrecht en het toilet goed schoon, maar ook speelgoed dat is gebruikt.
Medicijnen
Geef een kind bij kans op uitdroging ORS, dit is te koop bij een apotheek of drogist. In ORS zitten suikers en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. Het is te koop als een kant-en-klaar drankje, maar ook als oplospoeder. Lees eerst de bijsluiter. Geef ORS zolang de ontlasting waterdun is. Sommige kinderen vinden ORS vies. Geef je kind dan ook iets te drinken dat het wel lekker vindt.
De diarree gaat meestal vanzelf over, binnen een paar dagen. Blijf wel letten op tekenen van uitdroging, in het bijzonder bij kinderen onder de 2 jaar.
Wanneer contact op te nemen met de arts
Neem direct contact op met de arts als het kind jonger is dan 2 jaar en:
- suf of verward overkomt;
- aldoor blijft huilen of kreunen;
- niet wil drinken;
- gedurende een dag constant waterdunne diarree heeft;
- een dag niet meer heeft geplast;
- bloed of slijm bij de ontlasting heeft;
- diarree heeft en steeds moet overgeven.
Als het kind ouder is dan 2 jaar, contact opnemen met de arts als het:
- suf of verward overkomt;
- aldoor blijft huilen of kreunen;
- niet wil drinken;
- een dag niet meer heeft geplast;
- drie dagen waterdunne diarree heeft;
- diarree én koorts heeft;
- bloed of slijm bij de ontlasting heeft.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics