Kinderen krijgen is niet voor iedereen een keuze. Door verschillende oorzaken kan het gebeuren dat je geen kinderen kunt krijgen. Er bestaat een groot verschil tussen een donor en een verwekker.
Een
donor doneert zijn sperma; dit sperma wordt ná de donatie door de vrouw gebruikt met de bedoeling een kind te verwekken. De donor heeft met de daadwerkelijke verwekking niets van doen.
Een
verwekker is een man die langs natuurlijke weg een kind verwekt. Door deze daad is hij vanzelf de juridische vader van het kind, met alle gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan een onderhoudsplicht voor het kind (alimentatie) en het recht op een omgangsregeling.
Je kunt op veel manieren een donor zoeken. Je kunt naar een donorkliniek gaan, maar je kunt ook zelf op zoek gaan. Bijvoorbeeld via een oproep/advertentie of kijken binnen de vriendenkring.
Er zijn veel spermadonoren nodig in Nederland. Ten eerste om de kans op een halfbroer of halfzus zo klein mogelijk te maken en houden. Ten tweede omdat er relatief veel sperma nodig is per behandeling. Vele inseminaties zijn niet succesvol. Een uitgebreide medische keuring behoort ook tot de selectieprocedure. Het is van belang dat de donor volledig gezond is. Denk hierbij aan dat er geen erfelijke ziektes in de familie mogen zijn of sprake van seksueel overdraagbare aandoeningen. Ook wordt er gekeken naar leeftijd. Bij een eigen gezochte donor is echter altijd het risico van het overbrengen van een SOA en erfelijke ziekten.
Sinds 1 juni 2004 is de wet ‘donorgegevens kunstmatige bevruchting’ van kracht. Je kunt niet meer anoniem doneren. De donoren worden geregistreerd zodat een kind later kennis kan nemen van zijn eigen afstamming. Vanaf je zestiende verjaardag mag je persoonsgegevens opvragen bij de Stichting Donorgegevens Kunstmatige bevruchting. Hoewel een donor kan weigeren dat zijn fysieke en sociale gegevens worden verstrekt, bepaalt de Stichting welk belang het zwaarste weegt. En dat zal meestal dat van het kind zijn. Ben je voor 1 juni 2004 verwekt via een donor, dan moet je contact opnemen met de kliniek in kwestie.
Bedenk goed wat je je kind later gaat vertellen. Eerlijkheid duurt het langst en vertel wat je kind aankan op dat moment.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.