Je kindje dragen kan op allerlei manieren. Dragen is immers het meest logische vervolg op een zwangerschap, mede daarom voelen kinderen die gedragen worden zich vaak geborgen en veilig. Allereerst is het van belang dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen draagdoeken en niet-ergnomische draagzakken.
Niet-ergonomische draagzakken ondersteunen de baby vaak niet voldoende. De natuurlijke bolling van de wervelkolom (totaalkyfose) is niet mogelijk met een draagzak. Tevens zijn de beentjes vaak weinig gespreid in draagzakken waardoor er geen ondersteuning geboden wordt tot aan de knieholtes. Het gewicht van de beentjes hangt dan vaak in een niet correcte houding. De baby hangt als het ware in de draagzak, in plaats dat hij er in zit. Vergelijk het met het zitten op een smal zadel van een racefiets.
Een baby in een draagzak wordt dus niet in ‘de natuurlijke kikkerhouding’ gedragen. Deze houding is anatomisch gezien de perfecte houding voor een baby: een bolle rug, knietjes geplooid opgetrokken en de beentjes in ongeveer 100° gespreid. Een draagzak verdeeld het gewicht dus niet ideaal wat voor een jonge baby niet is aan te raden. Het lijkt dat ze makkelijk in gebruik zijn, maar dat weegt niet op tegen de nadelen; een verhoogde kans op heupdysplasie, een nadelige ontwikkeling van de gewrichten in het wervelkolom en het bekken, minder lichaamscontact tussen ouder en kind en het is onveiliger. Er hoeft immers vaak maar een schakel los te glippen en de draagzak is volledig open. Het is van belang je goed in te lezen en te laten informeren over de voor- en nadelen van een niet-ergonomsiche draagzak.
Draagdoeken heb je in allerlei soorten en maten. Wanneer je besloten hebt een draagdoek te willen kopen, is het slim je in te lezen en je te laten informeren over de mogelijkheden. Een draagdoekconsulent kan hierbij geconsulteerd worden. Zo wordt er advies gegeven op maat en weet je zeker dat je een voor jou geschikte draagdoek zult hebben.
Er is onderscheid te maken tussen de verschillende draagdoeken. Zo heb je rekbare draagdoeken zoals bijvoorbeeld de By Kay en de Tricot Slen. Deze zijn vooral fijn bij kleine baby's. Knuffelig zacht en makkelijk in gebruik; je doet de doek om en daarna je kindje er in. Als je kindje er even uit moet voor een schone luier of een voeding hoef je de doek niet helemaal los te halen maar haal je gewoon je kindje er uit. De producenten van deze doeken geven zelf aan dat je er tot zo'n 18 kilo mee kunt dragen maar in de praktijk stappen veel dragende ouders nog vóór hun kindje 1 jaar is over op een geweven doek.
De geweven draagdoek is de meest ergonomische van alle soorten dragers door de ideale gewichtsverdeling over je schouders, rug en heupen. Je kunt je kindje vanaf de geboorte tot ver in de peutertijd in een geweven doek dragen. De doek kan op verschillende manieren worden geknoopt waardoor je je kindje op je buik, rug of heup kunt dragen. Een aantal bekende draagdoekmerken zijn Didymos, Girasol en Hoppediz maar er zijn er nog veel meer. Elke merk heeft zijn specifieke kenmerken. Meestal is het ook een kwestie van smaak want het ene merk heeft vooral effen doeken, het andere weer met streepjes en er zijn ook doeken met wol of zijde in de collectie.
Zowel de geweven doeken die genoemd, zijn als de rekbaardere doeken, zijn knoopdoeken. Het knopen lijkt misschien in eerste instantie lastig, maar oefening baart kunst. Daarbij zijn er vele manieren van dragen en knopen, en zit er vast eentje tussen die voor jou gemakkelijk zal zijn Je kunt er ook voor kiezen om geen knoopdoek te nemen, maar bijvoorbeeld een voorgevormde doek te kopen die met slechts een enkele knoop te bevestigen is. Deze worden ook wel ergonomische draagzakken genoemd óf Soft Structured Carriers (SSC) Enkele voorbeelden zijn: Bondolino Ringsling, Mei Tai, Boba, Beco Butterfly Ergo Baby Carrier, Patapum en Manduca. Deze zijn allemaal ergonomisch voor zowel de drager als voor het kindje. Je kindje zit in zo'n drager alsof hij/zij op een paardrijzadel zit, beentjes gespreid en de knietjes goed omhoog.
Met dank aan de draagconsulent van
www.dragenenzo.nl Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.