De behoefte om te zuigen is bij een baby aangeboren. Deze aangeboren behoefte heet de 'zuigreflex'.
Omdat het wel even kan duren voor die zuigebehoefte bij een baby over is, wordt er vaak gehoor aan gegeven door het geven van een fopspeentje of tutje.
Sommige baby's houden het bij hun speen en zullen nooit of slechts af en toe duimzuigen. Ontdekt de baby zijn duimpje wel, dan zal het er meestal op blijven zuigen.
Er zijn helaas nadelen...
Het zuigen op een speen, een vinger of een duim geeft een prettig gevoel bij je kindje. Het kan echter nadelige gevolgen hebben als dit langdurig wordt gedaan.
Het is belangrijk dat verkeerde zuiggewoontes op tijd worden gestopt. Zuigen aan de borst heeft geen nadelige gevolgen, zolang je kindje correct is aangelegd. Zuigen op een speentje of tutje, een vinger of duimpje kan wel nadelen hebben.
Overigens is het wel zo dat het zuigen op een speen bij jonge baby's zorgt voor een verminderd risico op wiegendood. Dit is waarschijnlijk zo omdat de baby door het neusje en niet door het mondje ademhaalt als hij op de speen zuigt.
Borstvoeding geven verlaagt ook de kans op wiegendood. Baby's die moedermelk drinken slapen minder vast, omdat borstvoeding sneller verteert dan kunstvoeding. Bovendien slapen kindjes die borstvoeding krijgen vaker in de buurt van hun mama, zodat die sneller in de gaten heeft of er iets is met de baby.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Duimen afleren