Een Erbse Parese is een beschadiging van de zenuwen die vanuit de nek naar de arm lopen. De officiële naam voor dit letsel is "Obstetrisch Plexus Brachialis Laesie". Meestal wordt het letsel Erbse Parese genoemd naar de Duitse neuroloog dr. Erb, die het letsel voor het eerst heeft beschreven. Bij een Erbse Parese gaat het om de zenuwen die naar de schouder, biceps en triceps lopen. Indien alleen de zenuwen zijn beschadigd die zorgen voor de hand- en polsfunctie dan spreekt men van een Klumpke Parese.
Hoe ontstaat een Erbse Parese
Een Erbse Parese kan ontstaan tijdens een moeizame bevalling. De schouder van de baby blijft haken achter het schaambeen van de moeder, en de verloskundige of gynaecoloog moet hard trekken om de baby geboren te laten worden. Hierdoor ontstaat rek op de zenuwen in de nek, waardoor deze beschadigd raken.
Het risico op een Erbse Parese is groter bij:
Hoe vaak komt het voor
Een Erbse Parese komt voor bij 1 tot 3 op de duizend geboren baby's.
Diagnose en kenmerken
Vanuit de nek lopen 5 zenuwen naar de arm. Deze zenuwen sturen de spieren aan van de schouder, de elleboogbuiging, het strekken van de elleboog, buiging van de pols en de handfunctie. Naarmate er meerdere zenuwen beschadigd zijn zal de arm in meerdere mate verlamd zijn.
Direct na de geboorte kan de diagnose van een Erbse Parese al worden gesteld. De aangedane arm is slap en ligt naast het lichaam. Daarbij is de onderarm naar binnen gedraaid en zijn de pols en hand gebogen.
Prognose en behandeling
70-80% van de kinderen die worden geboren met een Erbse Parese herstelt spontaan binnen een paar weken tot een aantal maanden. Bij 20-30% van de kinderen treedt geen spontaan herstel op. Bij deze kinderen zal een hersteloperatie worden geadviseerd. Het doel van deze hersteloperatie is om zoveel mogelijk functieherstel te krijgen. De arm zal na een operatie echter nooit helemaal herstellen. Bij een Erbse Parese is het van belang om tijdig met fysiotherapie te beginnen, zodat de gewrichten van de aangedane arm soepel blijven.
Voor meer informatie kun je kijken op de site van de Erbse Parese Vereniging Nederland. http://www.epvn.nl.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.