Als je je kind (kunstmatig bereide) flesvoeding wilt geven, kun je het best kiezen voor volledige zuigelingenvoeding. Deze bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Geef je kind een voeding wanneer het hierom vraagt. Ieder kind heeft weer een eigen ritme. De meeste kinderen willen ongeveer 6 keer per dag een fles. Maar er zijn kinderen die minder vaak drinken, en andere drinken juist iets vaker. Als je kind niet meer wil drinken, ga het dan niet opdringen. Het flesje hoeft niet leeg. Een kind heeft op een dag ongeveer 150 milliliter (ml) vocht per kilo van zijn gewicht nodig. Dus als je kind 5 kilo is, heeft het op een dag ongeveer 5 x 150 ml= 750 ml vocht nodig. Hier komt de melkpoeder nog bij. Je kind krijgt in ieder geval genoeg binnen als het goed groeit, plast en levendig is.
Bij volledige zuigelingenvoeding heeft je kind geen extra vitamine D en vitamine K nodig. Deze vitamines zitten al in de melkpoeder. Naast gewone zuigelingenvoeding is er ook speciale voeding voor hongerige en spugende baby’s. Ook is er voeding op sojabasis en lactosearme voeding. Bij eventuele klachten is het niet verstandig om zomaar een andere voeding te kiezen. Het is beter om dit eerst te overleggen met het consultatiebureau..
Klaarmaken van de fles
Je moet de fles heel precies en schoon klaarmaken. Als je dat niet doet, zou je kind ziek kunnen worden. Volg voor het klaarmaken de instructies op de verpakking. Er kunnen als het echt moet één of twee flessen van tevoren worden klaargemaakt. Je moet ze dan wel meteen na het klaarmaken in de koelkast zetten. En de temperatuur in de koelkast moet lager zijn dan 4°C. De klaargemaakte flesvoeding kunt u niet meer dan 8 uur in de koelkast bewaren. Gooi restjes altijd weg.
Houding belangrijk
Neem je kind tijdens het voeden op schoot en laat het niet in een babystoeltje of in bed drinken. Het lichamelijk contact met de baby is belangrijk en op schoot is de kans op verslikken kleiner. Om ervoor te zorgen dat je kind niet te veel lucht binnenkrijgt, moet de speen tijdens het voeden altijd gevuld zijn met melk. Van flesvoeding krijgt een kind gemakkelijker te veel dan van borstvoeding. Het drinken uit de fles gaat immers makkelijker en sneller. Hierdoor wil je misschien doorgaan met voeden tot de fles op is. Dat is niet goed. Het is beter om te stoppen als je kind aangeeft dat het niet meer wil drinken.
Let op: Geef een kind vóór zijn eerste verjaardag geen honing. In honing kan een bepaalde bacterie zitten waarvan heel jonge kinderen ziek kunnen worden.
Spruw
Spruw is een veel voorkomende schimmelinfectie. Het komt zowel bij borstgevoede als bij flesgevoede baby's voor. Heeft je baby spruw, dan is dat meestal te herkennen aan:
Lees meer op Infoforum > borstvoeding > Spruw
Bron: voedingscentrum.nl
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics