Als we in Nederland op kraamvisite gaan, wordt je meestal getrakteerd op beschuit met muisjes.
Er worden geboortekaartjes verstuurd en een ooievaar of geboortebord pronkt voor het raam of in de tuin. Het trakteren van beschuit met muisjes stamt al uit de negentiende eeuw en was oorspronkelijk alleen weggelegd voor de rijke(re) bevolking. De muisjes staan symbool voor de vruchtbaarheid. De rest van de bevolking at wit brood met suiker om een geboorte te vieren.
In Vlaanderen krijgt kraamvisite nog altijd met amandel gevulde doopsuikers. Een zeer oud gebruik dat teruggaat tot de Germanen.
Wat voor tradities heeft men in het buitenland als een vrouw zwanger is of als er een nieuw kindje is geboren? Hier volgt een klein overzicht.
Meisjes krijgen een zegening in de synagoge. De jongetjes worden op hun achtste geboortedag besneden, waarbij er een zegespreuk wordt uitgesproken.
In Amerika neemt de nieuwe vader vaak een potje blauwe of roze pepermuntjes mee naar het werk. Bij de indianen worden er door de medicijnman (of vroedvrouw), jongens- en meisjesnamen genoemd. Eigenlijk worden deze namen naar de baby geroepen. Komt de baby niet, dan wordt de kleine gelokt met speelgoed. Bij de Hopi Indianen krijgt de bevallende vrouw een wezel te eten, dit is omdat deze diertjes snel door kleine gaatjes kunnen glippen.
Bij deze baby's wordt het hoofdhaar afgeknipt. Dit haar gooit men in stromend water. Dit wordt gedaan, omdat het haar van een pasgeboren baby onrein zou zijn.
De eerste 6 maanden wordt de pasgeboren baby van de grond gehouden. Zodra de 6 maanden voorbij zijn, volgt er een grote ceremonie. Als de vrouw zwanger is, mag ze niet in de tempels komen, omdat zwangeren als onrein worden beschouwen.
In Gambia heeft de barende vrouw het niet makkelijk, ze mag geen kik geven. Als de baby is geboren, wordt er wat bloed uit de navelstreng om het mondje gesmeerd. Het is de vroedvrouw die de baby als eerste aan de borst neemt.
Zodra de vrouw moet bevallen (bij de Magyans) gaat zij alleen het bos in om het kindje zonder verdere hulp op de wereld te brengen. De baby wordt meteen na de geboorte in een koude beek gewassen. Daarna wordt het aangeboden aan de vader.
De schoonmoeder maakt tijdens de bevalling eten en aalmoezen gereed. De zwangere vrouw moet de aalmoezen aanraken en deze worden vervolgens aan bedelaars gegeven. De bedelaars mogen niet weten dat ze zijn aangeraakt door een vrouw die op het punt staat te bevallen. Hun dankbaarheid moet de bevalling makkelijker maken. Na de geboorte wordt de navelstreng afgesneden en het restant wordt gedurende tien dagen als een halsketting om de nek van de baby bevestigd. De eerste veertig dagen mag niemand het kind zien. Hij zou door het Boze oog ziek kunnen worden. Op dag veertig neemt de moeder een bad en verlaat ze voor het eerst het huis.
In China is het gebruik van luiers niet zoals bij ons. Men knipt een gat in de broek zodat er makkelijk geplast en gepoept kan worden. Als het kindje zindelijk is, krijgt hij een hele broek.
In Griekenland heeft de baby geen naam, totdat het kindje is gedoopt.
In Ghana krijgen baby's de naam van de dag waarop ze zijn geboren, er zijn kinderen die na een week een tweede naam krijgen. Hier een lijstje:
Maandag: een jongen Kojo, een meisje Adjoa.
Dinsdag: een jongen Kwabena, een meisje Abena.
Woensdag: een jongen Kwaku, een meisje Akua.
Donderdag: een jongen Yaw, een meisje Yaa.
Vrijdag: een jongen Kofi, een meisje Afua.
Zaterdag: een jongen Kwame, een meisje Ama.
Zondag: een jongen Kwesi, een meisje Esi.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.