In hoeverre je in gewicht zal toenemen tijdens de zwangerschap is van vrouw tot vrouw erg verschillend.
Je hoeft geen abnormale hoeveelheid in kilo's aan te komen om een gezonde zwangerschap uit te dragen. Er zijn vrouwen die het zo verschrikkelijk vinden dat ze aankomen dat het emotioneel een hele strijd gaat worden. Naar schatting hebben 20.000 tot 30.000 zwangere vrouwen in Nederland en Vlaanderen een eetstoornis.
Eetstoornissen die kunnen optreden zijn anorexia, boulimia en 'binge-eating" (zoveel mogelijk eten in een zo kort mogelijke tijd). Deze eetstoornissen zijn gevaarlijk, zowel voor de zwangere vrouw als voor het ongeboren kindje. Vrouwen met een eetstoornis hebben extra medische hulp nodig om hun zwangerschap op een zo gezond mogelijke manier uit te dragen. Het lichaam van een zwangere vrouw heeft tijdens haar zwangerschap juist meer calorieën nodig dan een niet-zwangere, om zo de ontwikkeling van het kindje te ondersteunen. Het is heel belangrijk dat vrouwen die lijden aan eetstoornissen -of denken dat ze een eetstoornis hebben- een juiste medische behandeling krijgen.
Onvruchtbaarheid
Vrouwen kunnen zelfs onvruchtbaar worden als het lichaam gedurende langere tijd niet krijgt wat het zo hard nodig heeft. Vrouwen die lijden aan anorexia of boulimia krijgen een onregelmatige cyclus, de menstruatie kan op den duur uitblijven, en zo ook de vervulling van een kinderwens.
Wanneer je hersteld bent van een eetstoornis en probeert om zwanger te worden, kan het mogelijk zijn dat een zwangerschap nog even op zich laat wachten. Het lichaam heeft de tijd nodig om de hormoonhuishouding weer op de normale manier op gang te laten komen. Het kan een poosje kunnen duren voor de eerste ongesteldheid zich weer aankondigt (wanneer dit geheel was gestopt) en wanneer deze weer regelmatig is, en je dus weer met regelmaat een eisprong hebt in je cyclus.
Een toch nog groot aantal vrouwen komt terecht in de zogenoemde medische molen, omdat ze nu medische hulp nodig hebben om zwanger te kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het opwekken van een eisprong.
Gevolgen voor moeder en baby
Een zwangere vrouw met een eetstoornis tijdens haar zwangerschap, loopt een groot risico. Zwangere vrouwen die niet gezond eten tijdens de zwangerschap, enkel om gewichtstoename te voorkomen, lopen een groter risico dat hun zwangerschap eindigt in een miskraam of een doodgeboren kindje dan vrouwen die tijdens hun zwangerschap gezond hebben gegeten. Vergeet niet dat je baby alles binnen krijgt van wat jij eet tijdens je zwangerschap. Alles wat jij jezelf aan gezonde voedingstoffen niet geeft loopt je kindje ook mis. Buiten een lager geboortegewicht, een vroeggeboorte en een lagere Apgar score kunnen zich nog veel meer problemen voordoen; ademhalingsproblemen, problemen met het vormen van vaten en het zenuwstelsel, slechtziendheid en zelfs blindheid en andere lichamelijke en geestelijke problemen.
Terwijl de vrouw problemen ondervind van de eetstoornis, ondervind haar baby dit ook, omdat de baby in de buik volledig afhankelijk is van de moeder en de voedingstoffen die zij binnenkrijgt. De baby zal proberen om zoveel mogelijk vitamines, mineralen en calorieën naar zich toe te trekken als mogelijk is. Wanneer jij niet genoeg eet en/of daarbij extreem veel gaat sporten, kun je je enorm zwak voelen en/of problemen krijgen met lopen, ademen en andere normale dagelijkse activiteiten. Vrouwen met een eetstoornis raken sneller uitgedroogd en hebben extra vocht nodig. Als je niet genoeg calcium binnenkrijgt, ondervind je ook problemen. Calcium zorgt voor sterke botten en tanden en wanneer je daar een tekort aan hebt is het krijgen van osteoporose een serieuze mogelijkheid. Schade aan het hart, lever en nieren kunnen groter worden gedurende de zwangerschap. Complicaties tijdens de geboorte komen ook veel vaker voor bij zwangere vrouwen met een eetstoornis.
Psychologische problemen
Psychologische problemen en eetstoornissen gaan vaak samen. De zwangerschap alleen al kan een gespannen tijd zijn. Als je dan ook nog eens een eetstoornis hebt, kan je door de spanning die dat met zich meebrengt helemaal overstelpt worden door negatieve gevoelens. Vrouwen kunnen het gevoel krijgen dat ze de controle verliezen, soms raken deze vrouwen depressief en denken dat ze zichzelf of hun ongeboren baby 'iets' aan willen doen, of ze zijn er bang voor dit te doen. Het spreekt voor zich dat wanneer je een groot tekort aan alle essentiële voedingsstoffen hebt, je ook niet meer helder kan denken. Deze gedachten kunnen zich ook na de bevalling voordoen. Ook dan rekent de baby op jou, dat het de voeding krijgt die het nodig heeft en dat het op de juiste manier wordt verzorgd en de nodige aandacht krijgt. Als je borstvoeding wilt geven, is het van groot belang dat je goed uitgebalanceerde maaltijden eet, met advies van een deskundige, om ervoor te zorgen dat je baby en jijzelf de juiste en voldoende voedingstoffen binnen krijgen.
Als je zwanger bent en je hebt een eetstoornis of je hebt het vermoeden dit te hebben, praat er dan zo snel mogelijk over met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Er is altijd een behandeling mogelijk, er is altijd hulp, maar geef het aan! Vind je het toch eng om te vertellen, neem dan je partner of een vriendin in vertrouwen en neem haar mee. Zij kan je dan tot steun zijn of het gesprek beginnen.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Gewicht · Gewicht na de zwangerschap · Gewicht zwangerschap · Gewichtsverlies baby · Groeiachterstand baby · Groeiboekje baby · Obesitas · Ondergewicht moeder · Overgewicht moeder
Gerelateerde topics