Een kind dat langzaam groeit en daarmee achterblijft in zijn groeicurve, moet altijd worden onderzocht. Mogelijk is er sprake van een groeiachterstand. Stopt het kind plotseling met groeien, dan is dat vaak een aanwijzing voor een achterliggende ziekte.
Kenmerkend is dat kinderen die een groeiachterstand hebben, vaak later beginnen met de pubertijd.
Mogelijke oorzaken Een groeiachterstand kan verschillende oorzaken hebben, de meest voorkomende oorzaken zijn:
- Het kind krijgt te weinig voeding (-stoffen) binnen.
- Het kind heeft een aangeboren afwijking.
- Aandoeningen van de dunne darm die de opname van voedingsstoffen beperken.
- Bepaalde medicijnen kunnen de oorzaak zijn.
- Er is sprake van een onvoldoende aanmaak van 1 van de hormonen, die noodzakelijk zijn voor de groei.
- Het kind kan problemen hebben met emotionele, psychische en/of sociale factoren.
Onderzoek
Vanaf het moment dat een baby is geboren, zal het worden gewogen en gemeten. Op deze manier wordt er een groeicurve bijgehouden en is te zien hoe de groei van het kind verloopt. Soms wordt de groeicurve van het kind vergeleken met die van eventuele broertjes en/of zusjes. Nog een manier voor het bepalen of het kind wel of niet zijn groeicurve volgt, is te kijken naar de leeftijd waarop lichamelijke veranderingen zouden plaatsvinden.
Soms is een tekort aan groeihormonen de oorzaak van de groeiachterstand. Het kan nodig zijn de hoeveelheid van deze hormonen in het bloed te bepalen. Het gaat dan meestal om schildklierhormonen, groeihormoon en enkele andere hypofysehormonen. Eventuele aanvullende onderzoeken zijn röntgenfoto's (om de leeftijd van de botten te bepalen). De ontlasting kan worden geanalyseerd om na te gaan of voedingsstoffen wel goed worden opgenomen. Omdat er zoveel aandoeningen zijn die de groei kunnen belemmeren, is het belangrijk een arts te raadplegen voor meer informatie over de verschillende mogelijke tests.
Behandeling Soms is een ziekte de oorzaak van een groeiachterstand. In dat geval zal eerst de ziekte moeten worden behandeld. Een tekort aan groei- of andere hormonen zouden eventueel kunnen worden aangevuld. Soms is het nodig om de pubertijd kunstmatig op te wekken. Dit wordt gedaan door toediening van kleine hoeveelheden testosteron (bij jongetjes) of oestrogeen (bij meisjes).
Als blijkt dat de groeiachterstand het gevolg is van psychische problemen, dan wordt de hulp ingeschakeld van een psycholoog.
Behandeling met groeihormoon Helaas heeft een behandeling met groeihormoon niet in alle gevallen effect op de lichaamslengte. Denk hierbij aan kinderen die de puberteit al hebben meegemaakt en waarvan de botten niet meer in de groei zijn. In een enkel geval blijkt een kind ongevoelig te zijn voor groeihormoon. Toediening van 'Insulin-like-growth-factor' (IGF-I) kan dan soms wel helpen.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Eetstoornissen · Gewicht · Gewicht na de zwangerschap · Gewicht zwangerschap · Gewichtsverlies baby · Groeiboekje baby · Obesitas · Ondergewicht moeder · Overgewicht moeder
Gerelateerde topics