Kort na de geboorte krijg je van het consultatiebureau het groeiboekje.
Het groeiboekje is belangrijk, je moet het boekje bij alle afspraken op het consultatiebureau meenemen. Soms vragen huisartsen en/of ziekenhuizen dit ook te doen.
Je zult regelmatig brochures van het consultatiebureau meekrijgen, deze kun je in het boekje bewaren. Bewaar ook de vaccinatie kaarten van je baby in dit boekje, zo houdt je alles bij elkaar.
Tijdens ieder bezoek, wordt je kindje gewogen en gemeten. Je kunt deze metingen overnemen en zelf de groeicurve van je kind bijhouden. Een aantal pagina's uit het boekje zijn ook bedoeld voor het zelf invullen van informatie, kinderziektes, tandjes, etc. Als je vragen en/of opmerkingen hebt, dan kun je dit ook in het boekje opschrijven, de arts of verpleegkundige van het consultatiebureau zal deze dan bij een volgende afspraak met je doornemen.
Een aantal pagina's uit het groeiboekje zijn bedoeld voor de artsen en verpleegkundigen van het consultatiebureau. Alle gegevens van de controles worden hierin opgeschreven. Soms zullen huisartsen, verpleegkundigen en artsen van spoedposten ook een verslag in het groeiboekje schrijven.
Een gedeelte van het groeiboekje bevat het inentingsoverzicht.
Een groot gedeelte van het groeiboekje bestaat uit informatie pagina's. Op deze pagina's kun je veel lezen over voeding, veiligheidstips, kinderziektes, etc. Ook wordt er in het boekje globaal de ontwikkeling van een kind beschreven.
Groeicurven In het groeiboek worden de lengte en het gewicht van je kindje bijgehouden. Veel kinderen zijn groter of kleiner dan het gemiddelde en groeien toch normaal. Lengte en gewicht worden onder meer bepaald door de lengte en het gewicht van de ouders, het geslacht en de voeding. Lange ouders hebben vaker lange kinderen. In de eerste levensjaren zijn meisjes en jongens ongeveer even lang. Vervolgens groeien meisjes meestal sneller, dit komt omdat meisjes over het algemeen eerder in de pubertijd komen dan jongens.
Als baby's ziek worden, komen ze vaak een tijdje niet aan, maar dit wordt bijna altijd weer ingehaald nadat ze zijn hersteld. Te vroeg geboren baby's zijn uiteraard meestal aan de kleine kant. Hiermee wordt rekening gehouden bij het lezen van de groeicurve. Zolang deze kindjes netjes hun eigen groeicurve volgen, is er geen reden tot ongerustheid.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Eetstoornissen · Gewicht · Gewicht na de zwangerschap · Gewicht zwangerschap · Gewichtsverlies baby · Groeiachterstand baby · Obesitas · Ondergewicht moeder · Overgewicht moeder
Gerelateerde topics