Als je overgewicht hebt, kun je last krijgen van vruchtbaarheidsproblemen. Dat betekent dat dit het zwanger worden behoorlijk kan bemoeilijken. Zowel gewicht als vetverdeling hebben invloed op de vruchtbaarheid.
Wanneer je BMI (Body mass Index, zie
Obesitas) te hoog is, kan het zo zijn dat je cyclus ontregeld raakt. Vrouwen met overgewicht hebben vaak minder eisprongen, wat zich uit in minder menstruaties of onregelmatige menstruaties. Ook bij een regelmatige cyclus zijn vrouwen met overgewicht minder vruchtbaar in vergelijking met vrouwen met een gezond gewicht. Tevens daalt de kans van slagen bij een vruchtbaarheidsbehandeling, wanneer er sprake is van overgewicht.
Eenmaal zwanger geeft overgewicht een hogere kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Denk hierbij aan
zwangerschapsvergiftiging of suikerziekte. Ook is de kans op een miskraam groter. Het maken van een betrouwbare echo kan problemen opleveren. Eveneens als het zetten van een ruggenprik tijdens de bevalling. Operatietafels en verlosbedden zijn niet ingericht op fors overgewicht.
Niet enkel voor de moeder zijn er risico’s, maar ook voor het (ongeboren) kind. Kinderen van moeders met overgewicht tijdens de zwangerschap worden vaker dan normaal te vroeg geboren. Ze hebben ook meer kans op aandoeningen, onder andere aan het hart. Vaak is het ook zo dat zwaardere vrouwen ook zwaardere kinderen krijgen. Het risico op obesitas is daarom ook groter. Je eigen overgewicht kan dus ook van invloed zijn op de gezondheid van je kindje. Kortom: er zijn een aantal verhoogde risico’s bij overgewicht.
Let wel: een verhoogde kans kan nog altijd een kleine kans zijn.
Aanbevolen wordt, voor je zwanger wilt worden, eerst met je eigen gezondheid aan de slag te gaan. In een langzaam en verantwoord tempo afvallen is een goede optie. Probeer geen crashdiëten om af te vallen als je zwanger wilt worden, maar ga naar je huisarts of een diëtist. Zij kunnen je goed helpen om gezond gewicht te verliezen zonder dat jouw eigen gezondheid daarbij in gevaar komt. Je wilt tenslotte wel topfit zijn als je zwanger bent.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Eetstoornissen · Gewicht · Gewicht na de zwangerschap · Gewicht zwangerschap · Gewichtsverlies baby · Groeiachterstand baby · Groeiboekje baby · Obesitas · Ondergewicht moeder
Gerelateerde topics