Oorzaken Helaas is er nog weinig over Glutenovergevoeligheid bekend. Het lijkt erop dat het immuunsysteem een antistof produceert, zodra iemand met deze aandoening een glutenhoudend graanproduct eet. Dit stofje tast het slijmvlies aan in de dunne darm. Waarom het immuunsysteem van de ene persoon wel reageert op gluten in de voeding en de andere persoon niet, lijkt vooralsnog onduidelijk. Tevens kan de ernst van de aandoening behoorlijk variëren.
Het is mogelijk om coeliakie te hebben zonder dat je het zelf weet. Naar schatting heeft 1 op de 100 tot 300 mensen in de westerse landen last van coeliakie. In Nederland zou het gaan om ongeveer 85.000 mensen. Toch zijn er maar 14.000 gevallen bekend.
Coeliakie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor gluten. Dit is een eiwit dat voorkomt in rogge, haver, gerst en tarwe. Als iemand met deze aandoening voedsel eet dat gluten bevat, wordt het slijmvlies in de dunne darm aangetast. Opname van andere voedingsstoffen uit de voeding wordt dan onmogelijk. Zonder deze voedingsstoffen kan het lichaam niet normaal functioneren.
Mogelijke verschijnselenDe symptomen ontstaan bij baby's meestal nadat ze op (bij-) voeding met gluten zijn overgegaan.
- De baby vermagert.
- De ontlasting van de baby wordt vettig, voller, lichter van kleur en gaat (echt) stinken.
- De baby raakt prikkelbaar en lusteloos.
- De baby kan last krijgen van een opgezet buikje, dit wordt veroorzaakt door gasvorming in de darmen.
- In sommige gevallen gaat de baby overgeven en raakt het aan de diarree. In dit geval en zeker als deze symptomen ernstig zijn, kan de baby heel snel zouten en vocht verliezen. De baby kan dan ernstig ziek worden, daarom moet je bij deze symptomen zo snel mogelijk een arts raadplegen.
- In enkele gevallen kan er sprake zijn van wat huiduitslag.
Onderzoek en Diagnose Zodra het vermoeden bestaat dat er sprake is van coeliakie, wordt eerst een bloedonderzoek gedaan. Is het resultaat van het bloedonderzoek afwijkend, dan volgt er een dunne darm-biopsie. De stukjes die zijn weggenomen uit de dunne darm, worden onderzocht op de aanwezigheid van darmvlokken. Zijn deze darmvlokken afwezig of verschrompeld, dan wordt een glutenvrij dieet geadviseerd.
Na een poosje wordt gekeken of de klachten zijn verdwenen. Ook wordt er gekeken of het bloedbeeld is verbeterd. Er volgt een tweede biopsie, waarvan de uitslag een sterk verbeterd beeld moet geven. Eventueel worden er weer gluten in de voeding geïntroduceerd. Als het dunne darmbiopt daarna weer afwijkingen vertoont, staat de diagnose Coeliakie vast.
De behandeling van coeliakie De enige behandeling bij coeliakie is een glutenvrij dieet, en uitsluitend op doktersadvies. Dat betekent dat er geen voeding meer mag worden gegeten welke gerst, haver, rogge en tarwe bevatten. Tegenwoordig zijn er veel glutenvrije producten, meel, brood, pasta, koekjes etc. Blijf er wel altijd goed op letten dat het product een etiket bevat waarop duidelijk staat vermeld 'Glutenvrij'. Producten die wel gewoon gebruikt mogen worden zijn zuivelproducten, groenten, fruit, vlees, eieren en vis.
Door het glutenvrij dieet kan de darmwand zich herstellen. De klachten nemen dan ook af. Het herstel kan echter wel enkele maanden duren, soms wel een jaar. Houdt het dieet goed in de gaten, want een geringe hoeveelheid gluten kan weer een beschadiging aan de darmwand opleveren.
Voor meer informatie:
http://www.voedselallergie.nl/glutenintolerantie Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.