Bij heupdysplasie is het heupkommetje van je kindje niet goed ontwikkeld. Het heupgewricht is een kogelgewricht. Bij heupdysplasie is de kom niet diep genoeg en omsluit de heupkop niet goed. Hierdoor kan de heup gemakkelijk uit de kom raken en er zelfs niet meer in terugkomen. Dan is er sprake van heupluxatie. Is de heup gedeeltelijk uit de kom, dan heet dat subluxatie.
Heupdysplasie is niet pijnlijk en je kindje zal er waarschijnlijk geen last van hebben, maar als het niet wordt behandeld, is er kans op vroegtijdige slijtage. Het komt bij ongeveer 2% van alle kindjes voor.
Oorzaak Een echte oorzaak is niet gevonden voor heupdysplasie. Het komt vaker voor bij meisjes. Ook als het in de familie voorkomt, is er meer kans. Bij kindjes die in stuitligging hebben gelegen in de baarmoeder, komt het iets vaker voor.
Diagnose
Het is gunstig als heupdysplasie vroegtijdig wordt ontdekt. De arts van het consultatiebureau speelt hierin een belangrijke rol. Hij of zij kijkt naar de beentjes en als het vermoeden bestaat dat er sprake is van heupdysplasie, dan wordt je kindje doorverwezen naar een orthopeed. Er moet eerst een echo en/of een röntgenfoto worden gemaakt om uitsluitsel te krijgen. Dit kan echter pas na de derde maand, omdat de foto dan pas betrouwbaar is.
Een voorkeurshouding kan ook een teken zijn dat er sprake is van heupdysplasie. Bespreek dit met je kinderarts als je twijfels hebt.
Behandeling
Bij kinderen jonger dan drie maanden kan heupdysplasie spontaan genezen; er hoeft dan niets te gebeuren. Is dat niet het geval, dan krijgt je kindje misschien een spreidbroek. Is er sprake van heupluxatie, dan kan een ziekenhuisopname of zelfs een operatie noodzakelijk zijn.
Een spreidbroek zal in de meeste gevallen de eerste tijd 23 uur per dag gedragen moeten worden. Er zijn verschillende spreidbroeken. De orthopeed weet welke jouw kindje nodig heeft. Het kan zijn dat de spreidbroek later alleen hoeft als je kindje slaapt.
Hou je vast aan de behandeling die de orthopeed heeft voorgeschreven. Het kan zijn dat andere kindjes een andere spreidbroek krijgen en andere instructies, maar laat je hierdoor niet van de wijs brengen.
De behandeling duurt een paar maanden en is vaak klaar voordat je kindje kan lopen. Tijdige behandeling geeft in de meeste gevallen een goed resultaat.
Meer info Kinderorthopedie.nl Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics