Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om deze afwijkingen zo vroeg mogelijk op te sporen. Zou de hielprik niet worden gedaan, dan komt een mogelijke afwijking pas veel later naar voren en is er vaak al veel schade aangericht.
Met de hielprik wordt getest op:
Uitslag
Als de uitslag goed is, hoor je niets meer. Blijkt de uitslag niet goed te zijn, dan krijg je binnen 4 weken hierover bericht. Om te voorkomen dat de uitslag niet goed is door een verkeerde behandeling van het bloed, zal de hielprik opnieuw worden gedaan. Een tweede hielprik wordt gedaan in een laboratorium in het ziekenhuis. Het komt regelmatig voor dat na een tweede hielprik de uitslag alsnog goed blijkt te zijn. Mocht dit echter niet zo zijn, dan wordt de baby direct behandeld.
Ouders zijn er over het algemeen niet van op de hoogte, maar het bloed dat tijdens de hielprik wordt afgenomen, wordt niet alleen gebruikt voor onderzoek op afwijkingen. Het bloed wordt ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het bloed wordt anoniem opgeslagen door het RIVM. Op verzoek van wetenschappers kan dit bloed worden gebruikt om onderzoek mee te doen. Het gebeurt bijna nooit dat ouders hiervoor om toestemming wordt gevraagd. Als je niet wilt dat dit bloed van je baby voor wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt, dan kun je dit aangeven, op het moment dat de hielprik bij je baby wordt gedaan.
Om de hielprik voor de baby prettiger te laten verlopen, kun je de voetjes van te voren verwarmen in warm water, bijvoorbeeld in een pannetje. Het bloed druppelt dan gemakkelijker uit het hieltje en de baby heeft minder pijn.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics