Hoe krijgt een kind hoofdluis
Er wordt nog vaak gedacht dat hoofdluis alleen bij kinderen voorkomt die vieze haren hebben, oftewel bij een gebrek aan hygiëne. Dit is onzin. Hoofdluis houdt van schoon haar. Er is daarom helemaal geen reden tot schaamte als je bij je kind (of bij jezelf) hoofdluis ontdekt.
Meestal komt hoofdluis voor bij kinderen, het wordt overgedragen door direct haarcontact. Als kinderen met elkaar spelen en ze hebben hun hoofden toevallig net dicht bij elkaar, kunnen luizen overkruipen. Springen of vliegen kunnen de luizen niet. Als de jassen op de peuterspeelzaal, of het kinderdagverblijf naast elkaar hangen, zien de luizen ook een kans om naar andere jassen te kruipen. Via beddengoed kunnen de luizen ook worden overgedragen.
Mogelijke verschijnselen
Over het algemeen is jeuk op het hoofd de eerste klacht. De luizen maken kleine bijtwondjes om bloed op te zuigen wat de jeuk veroorzaakt. In 50 procent van de gevallen heeft het kind helemaal nergens last van. Dan kan de luis zich ook makkelijk verspreiden.
Op zoek naar hoofdluis
Het is belangrijk om regelmatig het hoofdje na te kijken om te zien of er neten zijn. Dit gaat als volgt. Was het haar van je kind eerst met een gewone shampoo. Breng daarna een ruime hoeveelheid crèmespoeling aan in het haar. Spoel de crèmespoeling niet uit, maar kam de haren goed door, gebruik hiervoor een grove kam. Glijdt de kam gemakkelijk door de haren, ga dan verder met kammen met een luizenkam. Zet de tanden van de kam steeds op de hoofdhuid, bij de haarwortels, en trek hem vervolgens met een lange haal helemaal door het haar. Je kunt dit het beste doen boven een licht oppervlak, bijvoorbeeld een stuk wit papier. Op die manier kun je luizen beter zien. Kijk na elke haal met de kam of er luizen in zitten. Kan op deze manier het hele haar door. Hierna kan de cremespoeling uit het haar worden gewassen en moet het natte haar nog eens op dezelfde manier worden doorgekamd.
Hoofdluis behandelen
Ten eerste: kammen. Je kamt de haren van je kind iedere dag, gedurende 2 weken. Hiervoor moet je een netenkam gebruiken. Je maakt het haar van tevoren nat en je brengt crèmespoeling aan (zo kan je het haar makkelijker kammen). Doe een gaasje om de netenkam (hierin worden de luizen en neten opgevangen). Nu ga je het haar plukje voor plukje uitkammen. Als het hele haar is uitgekamd, moet je de kam 5 minuten laten uitkoken in water of ontsmetten met alcohol.
Mocht deze behandeling geen, of niet voldoende effect hebben opgeleverd, dan kun je het haar gaan behandelen met een luizendodend middel. Hierin zit insecticide. Het is verkrijgbaar in de vorm van lotion, shampoo en crèmespoeling. Deze middelen zijn gewoon te koop bij de apotheek. Vaak krijg je van de apotheker nog extra informatie over hoofdluis en neten.
Lees de bijsluiter goed, voordat je het middel gaat gebruiken en volg ook precies de instructies op, zoals deze in de bijsluiter staan vermeld. Mensen met hooikoorts, astma of eczeem zouden overgevoelig kunnen reageren op een luizendodend middel.
Sommige middelen moet je een nacht op het haar laten inwerken (dit is vaak bij een lotion), bij andere middelen is een inwerktijd van 15 minuten voldoende. Als je gaat behandelen met een luizendodend middel, mag je het haar niet drogen met een föhn. Laat het aan de lucht drogen. Het haar moet ook dagelijks met een luizenkam worden behandeld. Na een week dient het haar weer met het product te worden behandeld, omdat de mogelijkheid bestaat dat de eitjes de eerste behandeling hebben overleefd.
Het is belangrijk om de leiding van de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf op de hoogte te brengen, zo kunnen de ouders van klasgenootjes worden ingelicht. Zij moeten namelijk ook worden nagekeken of er sprake is van hoofdluis. Is dat zo, dan moet het hele gezin worden behandeld. Soms werkt de behandeling niet (meer). De luizen zijn dan immuun geworden tegen het product dat is gebruikt. Je kunt dan het beste naar de huisarts gaan om te vragen welke behandelmethode u kunt gebruiken.
Voorkomen van verspreiding
Het is belangrijk om herbesmetting en verspreiding te voorkomen. Alles wat is besmet, of wat besmet zou kunnen zijn, moet goed worden gereinigd. Hierbij kun je onder meer denken aan beddengoed, haarborstels en kleding.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.