`Zwangerschapsgloed`
Je kan een stralende gloed over je gezicht krijgen. Meestal valt het anderen het eerst op. Je gezicht lijkt te blozen doordat je meer bloed hebt tijdens de zwangerschap. Er zit dan ook meer bloed in de vaten onder je wangen. Naast het blozen maken oliekliertjes de huid extra glanzend.
Het zwangerschapsmasker
Tijdens het tweede trimester kunnen bruinige of gelige plekken ontstaan over het gehele gezicht. Dit `chloasma`, ofwel het zwangerschapsmasker, verschijnt meestal op het voorhoofd, boven de kaken, op de neus, bovenlip en kin. De zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron sporen cellen in het gezicht aan om meer pigment aan te maken. Omdat niet alle cellen evenveel maken, kunnen gekleurde vlekken ontstaan. Als je de pil slikte, heb je dit bijeffect, veroorzaakt door hormonen, wellicht al eens gezien. Brunettes en vrouwen met een donkere huid kunnen donkere cirkels zien, gelijk aan oogschaduw. Chloasma kan niet worden voorkomen, maar je kan het wel verminderen door uit de zon te blijven. Insmeren met een zonnecrème met tenminste factor 30 als je naar buiten gaat, of een hoed/pet dragen helpt ook.
Acne
Dacht je eindelijk van de puberpuistjes af te zijn, krijg je ze tijdens de zwangerschap weer. Hoewel acne tijdens de zwangerschap zelden zo erg is als tijdens de pubertijd heb je wellicht toch weer de anti-puistjescreme nodig. De pukkeltjes zullen kort na de zwangerschap weer verdwijnen. Voorkom behandelingen die de huid schrobben of schuren, de zwangere huid is hier te gevoelig voor. Kies voor milde producten.
Linea Nigra
Veel vrouwen hebben een vage witte lijn, bekend als de linea alba, die loopt van de navel tot aan het midden van het schaambeen. Het is nauwelijks zichtbaar, veel vrouwen zullen het zelfs nog nooit opgemerkt hebben. In het tweede trimester wordt de linea alba een linea nigra, een donkere lijn die wel goed zichtbaar is. Bij sommige vrouwen loopt de lijn ook tot boven de navel door. De linea nigra is donkerder bij vrouwen met een donkere huid. Een paar maanden na de bevalling verdwijnt de lijn weer.
Donkere gebieden worden donkerder
Kleine plekjes en sproeten kunnen groter worden tijdens de zwangerschap. Bruine plekjes en moedervlekken worden bruiner. Nieuwe moedervlekken kunnen ook verschijnen. Ga naar je dokter als moedervlekken opzetten, als ze donker worden of onregelmatige randen krijgen. De areola en tepels van je borsten worden donkerder. In tegenstelling tot de plekken in je gezicht zal de areola na de zwangerschap donkerder blijven dan voor de zwangerschap.
Rode handpalmen en hielen
In sommige zwangerschappen kunnen de handpalmen en hielen rood worden en jeuken. Soms gebeurt dit al in de eerste maand van de zwangerschap. Dit irritante verschijnsel staat bekend onder de naam `palmar erythema`. Niets om je zorgen over te maken, het is één van de rare bijkomstigheden van de zwangerschap.
Uitgezette bloedvaatjes
Zwangerschapshormonen en een verhoogd bloedvolume kunnen kleine, kronkelige, paarse aderen zichtbaar maken. Deze vaten zitten vlak onder de huid en zijn normaal niet zichtbaar, maar door de zwangerschap kunnen ze opzetten. Deze aderen kunnen ook in het witte deel van de oogbal zichtbaar worden tijdens de bevalling. Het intense duwen met een rood gezicht kan de vaatjes doen springen. Deze rode vaatjes zullen vanzelf weer verdwijnen.
Huidafzettingen
Sommige vrouwen krijgen kleine huidafzettingen waar de huid tegen kleding wrijft, of waar de huid tegen elkaar wrijft. Ze komen voor onder de armen, in de vouwen van de nek of onder de bh riem. Het is een hyperactieve groei van huidcellen. Ze verdwijnen een paar maanden na de bevalling vanzelf, je kunt ze echter ook zelf met weinig moeite weghalen als je er last van hebt.
Rode uitslag
Deze rode uitslag komt bij baby's voor, maar ook bij zwangere vrouwen. Het is een pijnlijke, heet aanvoelende geïrriteerde huid als gevolg van een oververhit lichaam, overmatig zweten, en de wrijving van de huid tegen kleding of tegen zichzelf. Het komt meestal voor onder de borsten, de plooi onder de buik en aan de binnenkant van de dijen.
Jeuk
Een droge schilferende huid tijdens de zwangerschap kan veel jeuk veroorzaken. Ook de rode uitslag kan jeuk veroorzaken. Veel vrouwen ervaren de jeuk het ergste op de plekken waar de huid zich uitrekt, dus op de buik, billen en dijen.
Uitbarstende puistjes
Ongeveer één op de honderd vrouwen heeft last van uitbarstende puistjes op de buik, dijen en billen. Er is ook een naam voor: 'pruritic urticarial papules' (PUP). Het komt meestal op in de tweede helft van de zwangerschap en verdwijnt weer kort na de bevalling. Behandel de puistjes net als normale puistjes.
Littekens of striae
Striae is de meest voorkomende huidsverandering bij zwangerschappen. Bijna alle vrouwen zullen deze 'littekens' overhouden aan de zwangerschap. Ze beginnen als rode/roze strepen die over de buik en/of de borsten lopen. Er is littekenzalf verkrijgbaar die de vorming van littekens zegt te voorkomen, maar of dit klopt is nog niet medisch getest. Na de zwangerschap wordt de striae minder zichtbaar en neemt een doffe zilverachtige kleur aan.
Spataderen
Spataderen zijn bobbelige blauwe aderen die meestal op de benen verschijnen tijdens de zwangerschap. Daar zijn verschillende redenen voor. De hoeveelheid bloed in het lichaam wordt een stuk groter. Dit moet extra rondgepompt worden. Door de veranderende hormoonspiegel kunnen de bloedvatwanden verslappen. Ook een groeiende baarmoeder kan de terugstroom van bloed uit de benen naar het hart in de weg zitten. Tips om spataderen te voorkomen lees je hier.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.