De laatste jaren is inbakeren weer terug van weggeweest.
Inbakeren is je baby van schouders tot tenen inwikkelen in doeken om daar de onrust mee weg te nemen en de geborgenheid terug te geven die het in de baarmoeder had.
Ineens komt je baby in de buitenwereld, wat wel eens veel moeite kan kosten voor je kleintje. In de baarmoeder zat het lekker warm en knus en nu moet je baby ineens alleen in een bedje slapen.
Veel baby`s hebben last van bijvoorbeeld het niet kunnen vatten van de slaap door zwaaiende armpjes en schrikreflexen. Hierdoor wordt je baby weer snel wakker, raakt overprikkeld of heeft last van onverklaarbare onrust.
Het is erg belangrijk om eerst navraag te doen bij een deskundige waar de onrust van je baby vandaan komt. Je mag namelijk nooit zomaar gaan inbakeren.
Klik hier voor een grote versie van de inbaker foto
Wanneer NIET inbakeren
- Wanneer je kindje Dysplastische Heup Ontwikkeling (DHO) heeft of heeft gehad, mag het niet worden ingebakerd. Bij DHO of stuitligging in de laatste drie maanden van de zwangerschap is eerst lichamelijk onderzoek nodig.
- Bij koorts of te verwachten koorts mag je niet gaan inbakeren. Als je je kindje wel zou inbakeren, kan het zijn warmte niet kwijt.
- De eerste 24 uur na een vaccinatie mag je ook niet gaan inbakeren. Baby`s kunnen namelijk koorts krijgen na een vaccinatie.
- Bij ernstige infecties van de luchtwegen laat je het inbakeren ook beter achterwege. Je kindje zou dan niet goed kunnen hoesten, omdat het zijn armpjes nodig heeft om kracht te zetten. Bij een gewone verkoudheid is inbakeren geen probleem.
- Bij borstvoeding. Inbakeren verdoezelt immers de hongersignalen van je kindje. Bij borstvoeding is het belangrijk om je babytje te voeden bij de eerste hongersignalen, bijvoorbeeld als het op de handjes gaat sabbelen.
Bij reflux
Belangrijk is om niet in te bakeren bij reflux. Babys's zullen proberen zich op hun zij te draaien wanneer ze gaan spugen. Als ze ingebakerd liggen, dan kan dat niet en ontstaat het gevaar op verslikken. Dit geldt zeker voor verborgen reflux.
Spuugt je baby van opwinding, bijvoorbeeld wanneer hij vermoeid is, hard moet huilen of opgewonden is, dan is inbakeren wel aan te raden. Omdat inbakeren een stukje rust geeft en het kindje dus minder zal gaan spugen. Het is moeilijk vast te stellen waarom je baby spuugt. Het is beter om contact op te nemen met het consultatiebureau. Zij kunnen je dan vertellen waarom je baby spuugt en of het aan te raden is om te gaan inbakeren.
Veiligheid
- Als je inbakert met doeken, zorg er dan voor dat je je baby niet te laag in de doeken legt. Leg je baby op schouderhoogte op de doek, zodat je niet het risico loopt dat de stof over het gezichtje komt.
- Zorg ervoor dat de doeken niet te los zitten. Ook als je inbakert met een inbakerzak, zorg er dan voor dat je de matentabel aanhoudt en koop een inbakerzak nooit te groot.
- Zorg voor een goede temperatuur op de slaapkamer. Tussen de 16 en 18 graden is goed. Is het warmer, dan is een romper en lakentje alleen voldoende, of eventueel nog met een dun dekentje eroverheen.
- Geef kindjes geen mutsje op het hoofd als je gaat inbakeren, want dan kunnen ze hun warmte niet kwijt.
- STOP met inbakeren als je baby gaat draaien.
Er zijn bij de babyspeciaalzaak diverse soorten inbakerdoeken te koop.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics