Krentenbaard (impetigo) is een besmettelijke huidinfectie. Het wordt ook wel Kinderzeer genoemd. De infectie zit meestal rond de neus of mond, maar kan op alle delen van hele lichaam voorkomen. Krentenbaard komt vooral voor bij jonge kinderen.
Oorzaak
Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie (stafylokok). Besmetting gaat meestal via speelgoed of de handen. Ook via hoesten of niezen kan Krentenbaard worden overgedragen. Krentenbaard is besmettelijk totdat de wondjes zijn ingedroogd of genezen.
Symptomen
Krentenbaard begint met enkele wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met gele pus. Soms ontstaat het op plekjes waar al een wondje of eczeemplekje zat. De ontstoken plekjes kunnen zich razendsnel uitbreiden. Een opengebarsten blaasje droogt in, en vervolgens onstaat een geel korstje. Als er veel wondjes, blaasjes en gele korstjes rond de neus en mond zitten, dan kan het eruitzien als een baard van krenten. Vandaar de naam Krentenbaard. Het kind kan soms hangerig en koortsig zijn, en last hebben van jeuk. Verder zijn er bij krentenbaard in het gezicht soms zwellingen in de hals te voelen. Dit zijn klieren die opzwellen als reactie op de infectie.
Maatregelen
Probeer aanraken of krabben van de wondjes te voorkomen. Je kind moet regelmatig de handjes wassen. Houd de nagels schoon en kort en was je kind één keer per dag met speciale zeep (vraag hiernaar bij de huisarts). Laat je kind een eigen handdoek gebruiken en doe deze na gebruik in de was. Informeer bij de leerkracht of het kinderdagverblijf van je kind en overleg wat het beleid is ten aanzien van Krentenbaard. Besmetting onder kinderen is helaas haast niet te voorkomen.
Behandeling
De huisarts kan adviseren drie keer per dag een crème met een antibioticum op de plekjes te smeren. Deze crème mag niet langer dan 14 dagen worden gebruikt. Ook kun je bij het douchen een antibacteriële douchegel (bijvoorbeeld van Dettol) gebruiken. De huisarts kan tegen de jeuk een verkoelende gel voorschrijven. Als je kind ook ziek is en koorts heeft, of als de wondjes zich steeds verder blijven uitbreiden, dan krijgt je kind meestal een antibioticakuur. Krentenbaard gaat binnen één tot drie weken over.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Verkoudheid · Vijfde ziekte · Waterpokken · Zesde ziekte · Kinderziektes · De Bof · Hersenvliesontsteking · Kinkhoest · Mazelen · Rodehond · Roodvonk